Presidentskandidaten hebben in de Verenigde Staten steevast een running mate die samen met hen campagne voert en – bij een verkiezingsoverwinning – vicepresident wordt. Mike Pence, de huidige vicepresident, is net als vier jaar geleden de running mate van Donald Trump. Joe Biden koos voor Kamala Harris. Wie zijn deze kandidaten voor het vicepresidentschap, waar staan ze voor en koesteren ze ambities voor de presidentsverkiezingen van 2024?

Kamala Harris

Wie?

Kamala Harris werd in 1964 geboren in Oakland (Californië). De roots van haar ouders liggen buiten de VS: haar moeder is uit India afkomstig, haar vader emigreerde uit Jamaica. Ze studeerde economische en politieke wetenschappen aan Howard University in Washington en behaalde een diploma rechten in San Francisco. Daar was ze ook tien jaar actief als openbaar aanklager tot ze in 2011 procureur-generaal voor de staat Californië werd. Sinds 2017 is ze een van de twee senatoren voor Californië. In de Senaat focust ze op begroting, binnenlandse veiligheid en justitie.

Sterktes?

Kamala Harris wordt al enige tijd gezien als een rijzende ster binnen de Democratische Partij. Ze is niet op haar mondje gevallen en heeft een uitgesproken mening. Harris kan fors uithalen in debatten. Ze is een intelligente vrouw die met haar 55 jaar en buitenlandse achtergrond een goede aanvulling is op de oudere en blanke Joe Biden. Als Biden wint, wordt Harris de eerste vrouwelijke vicepresident.

Zwaktes?

Harris krijgt kritiek op beslissingen die ze nam als procureur-generaal. Onder haar bewind werden veel Afro-Amerikanen voor lichte misdaden in de gevangenis geplaatst. Ze weigerde ook agenten te vervolgen die verantwoordelijk waren voor de dood van burgers. Harris is tegenwoordig wel een luide stem in de Black Lives Matter-protesten waar ze zich uitspreekt voor gelijkheid van alle rassen en voor politiehervormingen.

Band met de president?

Kamala Harris was een van de presidentskandidaten bij de Democratische voorverkiezingen. Ze trok zich vervroegd terug uit de race om de Democratische kandidatuur wegens een gebrek aan financiële middelen en schaarde ze zich achter Joe Biden die ze aanvankelijk bekritiseerd had. Als procureur-generaal werkte ze nauw samen met Bidens zoon Beau. De presidentskandidaat noemt zijn running mate een onbevreesde strijder voor de gewone mens.

Toekomst?

Als Biden president wordt, zal hij al 78 zijn. Hij ziet zichzelf eerder als een overgangsfiguur die er na één ambtstermijn mee zou ophouden. In dat geval staat Kamala Harris op de eerste rij en wordt ze de kroonprinses van de Democraten bij de strijd om het Witte Huis in 2024.

Mike Pence

Wie?

Mike Pence werd in 1959 geboren in Columbus (Indiana). Hij heeft diploma’s geschiedenis en rechten. Hij veroverde in 2001 een zitje in het Huis van Afgevaardigden voor zijn thuisstaat Indiana, na twee eerdere mislukte pogingen. In het Huis van Afgevaardigden was hij de laatste drie jaar fractievoorzitter van de Republikeinen. In 2013 werd hij gouverneur van Indiana. Donald Trump koos hem als running mate voor de presidentsverkiezingen van 2016. Na de overwinning op Hillary Clinton, werd Mike Pence dan ook vicepresident. Pence houdt er conservatieve standpunten op na inzake abortus en vindt dat het huwelijk enkel een verbintenis kan zijn tussen een man en een vrouw.

Sterktes?

Pence heeft het imago van een loyale en rustige man en dat complementeert goed met Donald Trump. “Ik geloof dat Trump wat balans op het stembiljet wilde brengen”, zegt Pence over het feit dat hij als running mate werd gekozen. In tegenstelling tot Trump is hij meer een ouderwetse Republikein. Hij is erg gelovig en weet daardoor de christelijke stemmers voor zich te winnen.

Zwaktes?

Donald Trump benoemde Mike Pence tot federaal coördinator voor de coronamaatregelen, maar dat stuitte op kritiek omdat Pence als gouverneur de gezondheidszorg in Indiana niet goed aanpakte. Een aantal van zijn uitspraken omtrent corona zijn omstreden. Zo zei Pence dat het stijgende aantal besmettingen in Amerika er vooral kwam door het feit dat er veel meer getest werd.

Band met de president?

In zijn vier jaar als vicepresident ontpopte Pence zich als een trouwe soldaat van Trump. Zo verdedigde Pence bij zijn formele nominatie voor het vicepresidentschap de harde aanpak van de criminaliteit en zei hij dat kiezers niet veilig zullen zijn met Biden als president. Ondanks het feit dat ze sterk in karakter verschillen, groeide er een goede band tussen Pence en Trump.

Toekomst?

Als Trump wint en Mike Pence opnieuw vicepresident wordt, zou Pence zich in 2024 wellicht kandidaat stellen voor het presidentschap. Hij zal dan nog maar 65 jaar zijn, dat is jong, zeker in vergelijking met de twee huidige presidentskandidaten. In die race zal hij zich gesteund weten door evangelisch-christelijk Amerika en door tal van miljardairs die hem financieel steunen.