Afgelopen maandag was Gene Thomas nog te zien in de laatste aflevering van Liefde voor Muziek en eergisteren lanceerde hij z’n nieuwe album Omsingeld. Gouden tijden dus voor de sympathieke singer-songwriter, al is er van optreden nog geen sprake. “Ik mis het podium, maar ik heb wel goede hoop. Ooit komt er een einde aan dit coronagedoe.”

Op het zonnige dak van de Antwerpse Stadsschouwburg tref ik Gene Thomas voor een ontbijtinterview met uitzicht. De plek is niet toevallig gekozen. Hier, in deze schouwburg, zal de goedlachse zanger over pakweg anderhalf jaar – op 6 november 2021 om precies te zijn – concerteren. Het is bovendien de plek waar Gene zich jaren geleden ontpopte tot musicalster, als Quasimodo in Notre Dame de Paris. En nu is het dus de ideale setting voor een ontbijt en een gesprek, over muzikale successen in coronatijden, over geduld en over toekomstplannen.

Liefde voor Muziek is nog maar net afgelopen. Heb je genoten van de uitzendingen?

Absoluut! Maar ik heb ook genoten van de draaidagen. Ik vond het een unieke ervaring. Op een hele korte tijd moet je een aantal songs van collega’s omvormen, je repeteert anderhalve keer en bam, je bent vertrokken in dit muzikale avontuur. Een fantastische ervaring die heel leuk was om elke maandagavond te herbeleven op tv. Ter plekke zijn dat liveconcerten die heel heftig bij je binnenkomen, maar ook van op de zetel voelde ik de emoties. Het was ook zo’n fantastische groep, zo’n toffe energie. Alle songs die mijn collega’s van mij hadden gekozen, had ik bovendien zelf geschreven. Dat zijn echt mijn baby’s. Als singer-songwriter gaf me dat een heel fijn gevoel.

Afgelopen vrijdag lanceerde je een nieuw album. Je dacht: het ijzer smeden als het heet is?

Om eerlijk te zijn, liep ik al jaren rond met het idee voor dit album. Omsingeld is een cd-box met drie cd’s geworden waarop al mijn singles staan die ik heb uitgebracht tijdens mijn solo-carrière, aangevuld met nummers uit Liefde voor Muziek en een aantal chansons die ik vorig jaar voor de Joe-zomersessie had gespeeld. In totaal staan er nu 47 nummers in deze box, eentje voor elk jaar van mijn leven. Maar natuurlijk brengt zo’n programma als Liefde voor Muziek, waarbij je als artiest zoveel exposure krijgt, alles in een stroomversnelling. Dit was hét moment om na zoveel jaar weer eens een album uit te brengen. Trouwens, de hoes van de plaat heb ik zelf ontworpen. Dat is een kunstwerk van 1 op 1 meter dat volledig bestaat uit singles en waar ik toch een aantal weken mee zoet geweest ben.

“Het beest in me loslaten op het podium,
dat mis ik nu wel.”

Het tv-programma heeft uitermate goed gescoord, je hebt nu ook een nieuw album, maar spelen zit er voorlopig niet in. Hoe pijnlijk is dat?

Dat is natuurlijk heel spijtig. Sinds half maart zijn er voor mij al een dertigtal optredens verplaatst en een handvol geannuleerd. Normaal speel ik ongeveer 130 concerten per jaar en ik heb geen flauw idee aan welk aantal ik voor 2020 kom. Ik mis het podium, maar het goede nieuws is wel dat organisatoren niet stilzitten. Er komen veel aanvragen binnen voor het einde van dit jaar, voor volgend jaar en zelfs al voor het jaar erna. Het is dus verre van windstil. Maar uiteraard had ik, net als elke andere artiest en muziekliefhebber, wel een andere zomer in gedachten. In juni 2019 heb ik 22 keer gespeeld, in juli en augustus nog iets meer. Nu staan er vooral vraagtekens. En niet alleen over optredens, ook over vakantie bijvoorbeeld. Hoe zal dat verlopen? Onder welke voorwaarden? Ach, we zullen het wel zien.

Van zoveel optredens per maand naar helemaal geen shows meer. Heb je je verveeld de afgelopen periode?

Nog geen seconde! Ik heb heel veel in mijn tuin gewerkt, ik heb mijn studio uitgemest, mijn atelier op orde gezet, ik heb me met de kinderen beziggehouden, familiemomentjes gecreëerd, een beetje gesport. Voor sommige van die zaken had ik vroeger weinig tijd.

Je hebt twee dochters. Moeten zij nog naar school? En maak je je geen zorgen dat je kinderen toch een heel deel van het schooljaar hebben gemist?

De jongste gaat vanaf begin juni drie dagen per week naar school, maar voor de oudste van 15 zit het schooljaar erop: niet meer naar school en geen examens meer. Ze had altijd goede resultaten, dus ik maak me niet al te veel zorgen. Maar ook voor hen was het natuurlijk enorm aanpassen. Plots moesten ze les volgen via de computer. Als het op school aankomt, zijn ze heel onafhankelijk. Als ze bepaalde leerstof niet snappen, dan proberen wij te helpen. Al moet ik toegeven dat ik soms ook een beroep moet doen op Google (lacht).

Omsingeld, het nieuwe album van Gene Thomas, is sinds vrijdag te koop.

Tickets ‘Gene Thomas 2021’ verkrijgbaar via teleticketservice.com