En toen waren ze plots opnieuw met vier. De originele vier, welteverstaan. Jaren pauze, een reünie met twee nieuwe gezichten en een twintigste verjaardag later is het oorspronkelijke Get Ready! herenigd. Klaar voor een tweede leven. Deze zomer staat de agenda al bomvol, het najaar moet zelfs een nieuwe plaat brengen. “Als we op het podium staan, voel ik dat het klopt”, zegt Koen Bruggemans.

Dan toch een reünie van het oorspronkelijke viertal: hoe is dat er nog van gekomen?

Een beetje per toeval, eigenlijk. Voor de twintigste verjaardag van Get Ready! planden we een eenmalige reunie in De Carré in Willebroek, en ergens leek het ons toch stom om dat maar voor één nummer te doen. Marc, de bedenker van de groep, suggereerde om opnieuw een plaat op te nemen en te zien hoe het loopt. Jimmy en ik zijn mee in het idee gestapt, en hier staan we dan. Het is een beetje uit de hand gelopen. Nostalgie ten top. (lacht) We hadden nooit echt ruzie gehad, het was gewoon doodgebloed destijds. Daarna ben ik zelfs even niet meer met Get Ready! bezig geweest. Ik had mijn job en had geen nood aan een terugkeer. Met Jean-Marie en Glenn was er ook geen contact meer. Ik had zelfs hun telefoonnummer niet. Tot we afgelopen zomer nog eens samen werden gefloten. Ik was naar daar getrokken met het idee dat ik na een kwartier al met ruzie zou vertrekken, maar dat bleek absoluut niet het geval. Alle verhalen van toen kwamen boven, en ik kreeg er echt opnieuw zin in. Heel gek, ik kan het heel moeilijk verklaren, maar ik voel dat het verhaal klopt als we met ons vieren opnieuw op het podium staan.

Je hebt het niet gemist dus, al die tijd.

Neen, niet echt. Het was ook… (wikt zijn woorden) alsof we op het einde een parasietgroep waren geworden: zonder nieuwe songs leefden we van dood materiaal. Dus gemist? Neen, het leek alsof het zo moest. Ik dacht wel veel terug aan de groep, maar dat was het dan ook.

“We waren een parasietgroep geworden. We leefden van dood materiaal.“

Je was ondertussen ook leraar geworden. Fijne job?

Absoluut. Er zijn maar een paar jaar geweest dat Get Ready! echt mijn hoofdberoep was. Ik ben vrij snel ook in het onderwijs gestapt. Dat maakt het nu ook wel zwaar soms. Zeker nu we een bijna even drukke agenda als in de hoogdagen hebben, wat ik niet had verwacht. Mijn lijf en mijn hoofd durven elkaar dan al eens tegen te spreken. Het een zegt ‘gààn!’, het ander ‘ho manneke, je bent wel geen twintig meer maar veertig’. Ook Glenn sukkelt daarmee, en moest zelfs geopereerd worden aan zijn knie. En toch staat ook hij op het podium alsof het niets is. Het moét gewoon. De fun is er, en dat plezier van samen op het podium te staan willen we uitstralen. Dat niets bij Get Ready! ooit perfect moest zijn maakt het zo leuk. We moesten vooral vier jongens uit je straat zijn, niet Mister Beauty’s met perfecte stemmen en nummers. Daarom kunnen we dit dit na twintig jaar nóg altijd. En natuurlijk: we aanvaarden nu ook dat we cult zijn, want ook op die manier horen we in de Vlaamse muziekgeschiedenis thuis.

Jullie omarmen het ‘campgehalte’ van Get Ready! tegenwoordig?

Natuurlijk. Er is niets mis mee, dat is ook cultuur. Zelfs al zijn we geen Van Gogh. We kunnen onszelf nu perfect relativeren, ook naast het podium. Voor onze laatste videoclip hebben we onszelf in gekke pakjes gestoken, dat was onze eigen beslissing.

Vlaanderen heeft ook nog altijd zin in jullie, als ik jullie drukke zomer bekijk.

Ik denk niet dat ze op ons zaten te wachten. We behoren tot het nostalgiecircuit nu. Het zijn woelige tijden waarin mensen teruggrijpen naar vroeger, naar toen het wel standvastig was. Het wordt pokkedruk, dus. Vakantie met mijn man moet ik deze zomer tussen twee weekends door nemen, en het zal al eens gebeuren dat ik vroeger zal moeten terugkeren. Dat is geen evidentie in een huwelijk, maar het is hoe het is. We moeten het nu doen, want wie weet spreekt er over een paar jaar niemand nog over ons. Nu, er zijn nu al boekingen voor oktober 2018. Dan denk ik wel eens ‘oh neen’ (lachje), maar als ik dan op het podium sta en het publiek zie, weet ik opnieuw waarom ik het doe. Als zij genieten, dan is mijn avond goed.

Er komt ook een nieuwe plaat?

Jawel. Die zijn we ondertussen aan het opnemen, je mag die ergens in het najaar verwachten. Het moet een weerspiegeling worden van het plezier dat we nu hebben. Ja, het wordt nog druk. We zouden beter opnieuw een busje kopen om naar concerten te rijden, zoals vroeger. Misschien moeten we maar een annonceke bij jullie plaatsen: busje plus chauffeur gezocht. (lacht)

Bekijk de volledige concertkalender van Get Ready! op www.getready.be

(Matthieu Van Steenkiste)

 

Bekijk hier de nieuwste videoclip: