Voeding, het houdt ons bezig. Iedereen eet en heeft voeding nodig. Hierdoor is het een interessant gespreksonderwerp. Maar is het ook allemaal waar wat er gezegd en geschreven wordt over voeding? Hieronder volgt een tweede reeks “echte waarheden” over voeding. Deel 1 kon je hier lezen.
1. Glutenvrij eten is gezonder

2. Geitenkaas is beter voor de cholesterol
Net zoals andere kazen, bevat geitenkaas veel verzadigde vetten. Consumptie van te veel verzadigde vetten kan de cholesterol doen stijgen. Ook voor geitenkaas gaat de voorkeur uit naar magere varianten van 20+ en 30+.
3. Melk is ongezond

“Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bioproducten beduidend minder pesticideresidu’s bevatten.”
4. Bioproducten zijn gezonder
Jaarlijks stijgt in België het aankooppercentage van biologische producten. De voornaamste drijfveer voor het kiezen van bioproducten is de gezondheid, zo blijkt uit de resultaten van de Belgische Voedsel Consumptie Peiling van 2014. Wetenschappers zijn het er echter nog niet over eens of biologisch geteelde voedingsmiddelen nu werkelijk gezonder zijn. De ene studie toont aan dat biologische producten meer voedingswaarden hebben en de andere spreekt dat tegen. Wel blijkt uit verschillende onderzoeken dat bioproducten beduidend minder pesticideresidu’s bevatten.
5. Fruit na de maaltijd is af te raden

6. Aardappelen, brood en pasta zijn dikmakers
Elke dag frietjes met mayonaise eten, is af te raden. Maar gekookte of gestoomde aardappelen zitten boordevol belangrijke voedingsmiddelen zoals vitamine C. Ook de schrik om brood te eten is ongegrond. Vooral de geconsumeerde hoeveelheid van pasta, brood en aardappelen is belangrijk, want als we meer opeten dan we verbruiken, komen we wel aan. Ook de bereidingswijze heeft een grote invloed op het aantal calorieën. Neem nu bijvoorbeeld een aardappel:
| Product per 100 g | Energie | 
| Aardappelen gekookt | 76 kcal | 
| Frieten bereid | 343 kcal | 
| Chips | 559 kcal | 
| Chips light | 502 kcal | 
Bron: vzw nubel. Belgische voedingsmiddelentabel (4e editie)
7. Bestaan “negatieve” calorieën?
Onder de noemer negatieve calorieën vallen voedingsmiddelen die het lichaam meer energie doet verbruiken dan dat de voedingsmiddelen aan calorieën opbrengen. Kortom, als desbetreffend voedingsmiddel geconsumeerd wordt, verlies je gewicht. Van (bleek)selder wordt dat wel eens verteld. Dit is een fabel. Voedingsmiddelen met negatieve calorieën bestaan niet. Ook al vraagt de vertering van voedsel energie van ons lichaam, het energieverbruik is slechts een fractie ten opzichte van de energie die aangeleverd wordt door het voedingsmiddel zelf.
Diëtiste en diabeteseducator Nathalie Antonis
