
5 boeiende en bizarre weetjes
Mier hier!
Dat een klavertjevier geluk voorspelt, weet je al. Maar ook andere natuurfenomenen brengen voor- of tegenspoed. Zo geloven ze in Rusland dat een koppel rijk wordt wanneer het regent tijdens hun bruiloft, Filipino’s slaan een vreugdekreet wanneer ze zwarte mieren – geluksbrengers! – ontdekken in huis, en naar een eenzame ekster kijken leidt volgens Britten tot ongeluk. Doe je het toch, groet de vogel dan, want zo kan je de vloek nog omkeren.
Wilde broeikaseffecten

Schadelijke broeikasgassen zorgen voor de opwarming van de aarde, en dat heeft enkele onverwachte, wilde gevolgen. Zo werd in 2004 voor het eerst een wesp gespot in het Noordpoolgebied, wat voor enorme opwinding bij de lokale Inuit zorgde. Ook tijgerpythons zouden langzaam maar zeker noordwaarts emigreren in de VS. Geen muur die hen tegenhoudt!
Boven of onder?

Dicht bij de natuur wonen, voor sommige samenlevingen is het een evidentie. Zo bouwt de Korowaistam in Indonesië al eeuwenlang huizen in boomtoppen op wel 50 meter hoogte om zo muggen en buren op afstand te houden. In het Australische mijnstadje Coober Pedy wonen dan weer 3000 mensen onder de grond. In de gerenoveerde mijnschachten vind je huizen, hotels en zelfs een kerk. Wat zou jij kiezen: hoog in de lucht of diep onder de grond?
Baby buiten

Noren weten al langer dat de natuur gelukkig maakt. Ze hebben er zelfs een woord voor: frilufstliv. In Noorwegen vind je zelfs frilufstliv-crèches waar kinderen 80 procent van hun tijd buiten doorbrengen, en door de overheid bestaan er gesponsorde bibs waar je outdooruitrusting kan lenen. Je kan in Noorwegen zelfs een bacherdiploma in frilufstliv behalen. Zelfs op een eerste date gaan Noren doorgaans hiken of fietsen. Liefde voor én door de natuur!
Slimme stengels

Planten zijn slimmer dan je denkt. Zo heeft de mimosa pudica oftewel: kruidje-roer-me-niet een soort van geheugen. Uit onderzoek blijkt immers dat de plant stopt met dichtklappen wanneer hij herhaaldelijk zonder gevaar wordt aangeraakt. Hij leert dus dat er geen dreiging is. Ook de lavatera cretica of Kretaans kaasjeskruid heeft zogenaamde herinneringen. Het kruid onthoudt waar de zon opkomt en draait zijn bladeren nog voor de dageraad in de juiste richting.
(tekst Astrid Van der Schueren)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier