Een van de klassieke Poolse gerechten is Bigos(h). Straffe winterkost, maar zolang de zomer toch niet wil doorbreken, kan het nog wel eind juni. Zo maakt chef-kok Sofie Dumont het klaar.
Ingrediënten
- 500 gr zuurkool
 - Olijfolie
 - boter
 - 1 bakje boschampignons
 - ½ witte kool
 - 1 ui
 - 125 gr pruimen zonder pit
 - 2 koteletten
 - 1 rookworst
 - 3 teentjes look
 - 25 cl rode wijn
 - 1 blikje tomatenpuree
 - 2 laurierblaadjes
 
Bereiding
- Snij de ui en witte kool in schijfjes.
 - Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en laat de witte kool, ui, pruimen en boschampignons minimum 10 minuten bakken.
 - Snij de koteletten in niet te kleine stukken.
 - Doe een klontje boter in een andere pan en laat de koteletten aankleuren.
 - Kruid met peper en zout.
 - Snij de rookworst in schijfjes.
 - Doe de zuurkool bij het koolmengsel en voeg er ook de rode wijn, tomatenpuree, laurierblaadjes, koteletten en rookworst bij.
 - Laat alles met het deksel op de pan 2 uur stoven op een laag vuur.