Kom in actie tegen ontstekingen: fit- en gezondexpert Claudia Van Avermaet geeft tips

Je hebt vast wel eens last gehad van een zichtbare ontsteking: zoals een wondje dat niet goed heelt en begint te ontsteken. Je immuunsysteem zal proberen de indringer te verdrijven en de beschadigde cellen weer te herstellen. Je immuunsysteem blijft werken tot het volledig genezen en opgelost is. Moeilijker is het als we de ontsteking niet kunnen zien. Een goede manier om ontstekingen te voorkomen is het voedsel vermijden dat chronische ontstekingen kan aanwakkeren maar ook voedsel eten dat deze chronische ontstekingen kan genezen.

Er zijn dus verschillende voedingsmiddelen en ook andere factoren die je ontsteking kunnen aanwakkeren. (Dit is natuurlijk persoonlijk en is niet voor iedere persoon toepasbaar)

Voeding met veel chemische toevoegingen of kunstmatige zoetstoffen.

Te veel stress, een te hoog of te laag van het stresshormoon cortisol werkt ontstekingsbevorderend.

Omega 6-vetzuren en transvetten: zonnebloem-, soja- en maïsolie, maar ook margarines.

Een slechte toestand van je gebit.

Koeienmelk en andere gepasteuriseerde zuivel van met name de koe (ook vanwege irritatie van de darmwand)

Te veel suiker, koffie, alcohol.

Te weinig vitamine B6, foliumzuur en B12 in je voeding.

Te weinig bewegen werkt ook flink ontstekingsbevorderend, zeker in combinatie met een overvloedig voedselpatroon.

Verstoring van de hormoonbalans. Vooral een overmaat aan oestrogeen.

“Dagelijks 250 gram kersen eten kan een ontsteking verminderen”

Dit moet je wél eten

Er is natuurlijk ook voeding die de ontsteking eventueel kan remmen. De meeste ontstekingen beginnen vanuit je spijsverteringskanaal. Een goede darmflora is dus gunstig om je ontstekingen te remmen.

Omega 3-vetzuren. Ik denk hierbij aan walnoten, lijnzaadolie, hennepzaad, vette vis, …

Glutenvrije granen zoals quinoa, teff, boekweit, …

Olijfolie (koudgeperst) is een ontstekingsremmer, zeker bij darmontstekingen.

Alle plantaardige voeding en vooral groene groenten zoals andijvie, spinazie, postelein, veldsla en boerenkool. Ze bevatten chlorofyl, ideaal tegen ontstekingen.

Eiwitten, vooral dan plantaardige eiwitten uit groene groenten, pitten en zaden.

Vitamine D, liefst een goed opneembaar supplement. Een tekort verhoogt de kans op ontsteking.

Ga op tijd naar bed, tussen 24 en 4 uur is de activiteit van je belangrijkste reparatiehormoon – het groeihormoon – het hoogst. Je bent dan best op dat moment in je diepe slaap.

Kurkuma, het gaat dan wel over hoge doseringen van curcumine. Een supplement in combinatie met kurkuma in je voeding kan chronische ontstekingen afremmen. Maar ook gember, ribes nigrum, grote brandnetel, knoflook en ui.

Dagelijks 250 gram kersen eten kan de ontsteking eventueel verminden.

Ook verse ananas bevat ontstekingsremmende enzymen.

Granaatappelsap helpt vooral bij hart-, vaat- en reumatische ontstekingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier