Appeltaart ‘Tarte Jeanne’

Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week de appeltaart ‘Tarte Jeanne’ van Mieke uit Tiegem.

“Al van kinds af bakte mijn mama zaliger de ‘Tarte Jeanne’, een echt familierecept”, vertelt Mieke. “Bij verjaardagen kon hij niet ontbreken, en de geur brengt altijd warme herinneringen naar boven… voor mij blijft het de allerlekkerste appeltaart die er is.”

“Voor mij blijft het de allerlekkerste appeltaart die er is”

Ondertussen kreeg deze appeltaart nog een extra dimensie. “Mijn partner Richard is gepassioneerd fruitkweker van appels en peren. Ik bak ze dus nu met een variatie van eigen gekweekte appels (elstar, zari, jonagold, golden…) en ook peren (conférences, doyenné…).” Het plukseizoen is in volle gang, het is dus het perfecte moment om zelf mooie herinneringen te maken met een lekker stukje appeltaart ‘Tarte Jeanne’!

Stuur jouw recept in!

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Dit heb je nodig

(voor 4 tot 6 personen)

Voor het deeg

4 à 5 appels (peren kan ook)

150 g zelfrijzende bloem

100 g kristalsuiker

90 ml neutrale olie (zonnebloem of arachide)

90 ml melk

1 ei

1 zakje vanillesuiker

Voor de siroop

80 g boter

40 g suiker

1 zakje vanillesuiker

1 ei

Extra: ronde taartvorm van 24 à 26 cm doorsnede

Zo maak je het

Meng bloem, suiker, olie, melk, ei en vanillesuiker tot een glad beslag. Werk het niet te lang door.

Beboter een taartvorm en verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem en de opstaande randjes.

Snijd de appels in fijne schijfjes en schik ze ordelijk en dicht op elkaar op het beslag.

Bak de taart 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.

Smelt ondertussen de boter, voeg suiker, vanillesuiker en het ei toe en roer tot een egale siroop.

Giet de siroop over de gebakken taart en bak nog 5 minuten verder.

Zet de taart daarna nog 5 minuten onder de grill. Let op: dit kan snel aanbranden.

Tip van Mieke: serveer warm met een bolletje ijs.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier