Velouté van asperges

Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week serveert Jan uit Berchem velouté van asperges.

“Als kind wilde ik altijd bakker worden… en toch volgde ik in eerste instantie een andere passie en deed ik een muziekopleiding. Gelukkig maar, want ik leerde er de vrouw van mijn leven kennen”, vertelt lezer Jan (die vandaag 40 jaar wordt, proficiat!) met een grote glimlach. “Maar de kookkriebels bleven en ik ruilde mijn piano in voor een koksmuts.”

Ondertussen verwennen Jan en vrouw Evelien elke dag mensen in hun eigen restaurant, restaurant Decan. En dan doen ze met liefde én een vleugje muziek. En dat laatste mag je heel letterlijk nemen, want er staat niet voor niets een piano in de zaal!

“Het is hét moment om te genieten van de heerlijke Belgische asperges”

Vandaag serveert Jan ons velouté van asperges. “Het is hét moment om te genieten van de heerlijke Belgische asperges. Deze smaakvolle velouté van asperges serveer je als voorgerecht. Maar als je er een stukje vis en wat grijze garnalen aan toevoegt heb je een prachtig hoofdgerecht!”

Dit heb je nodig

1 kg witte asperges

1,2 l water

1 grote ui

1 preiwit

100 ml volle room

Olijfolie

Peper en zout

Verse peterselie

Optioneel: gerookte zalm, visfilet of grijze garnalen

Zo maak je het

Schil de asperges en breek de harde uiteinden af

Bewaar de schillen en onderkanten – die geven smaak aan het kookvocht

Breng het water aan de kook met zout en voeg de schillen en onderkanten toe

Laat 15 minuten zachtjes koken, zeef het vocht en bewaar

Kook de geschilde asperges beetgaar in dit kookvocht (+/- 4 minuten), haal ze eruit en laat afkoelen

Gooi nu de schillen en onderkanten weg, maar bewaar opnieuw het kookvocht

Snij de uiteinden van de asperges af – die gaan in de soep, de punten hou je apart voor de afwerking

Snijd de ui en het wit van de prei grof

Stoof glazig in wat olijfolie

Voeg de asperge-uiteinden en het kookvocht toe

Laat 15 minuten zachtjes sudderen

Mix glad en zeef fijn

Voeg de room toe, kruid met peper en zout

Mix vlak voor het serveren nog even op met een staafmixer voor een schuimige afwerking

Serveer met de aspergepunten en wat verse peterselie

Tip: Werk eventueel af met een stukje vis of een lepeltje garnalen

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier