
Velouté van asperges
Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week serveert Jan uit Berchem velouté van asperges.
“Als kind wilde ik altijd bakker worden… en toch volgde ik in eerste instantie een andere passie en deed ik een muziekopleiding. Gelukkig maar, want ik leerde er de vrouw van mijn leven kennen”, vertelt lezer Jan (die vandaag 40 jaar wordt, proficiat!) met een grote glimlach. “Maar de kookkriebels bleven en ik ruilde mijn piano in voor een koksmuts.”

Ondertussen verwennen Jan en vrouw Evelien elke dag mensen in hun eigen restaurant, restaurant Decan. En dan doen ze met liefde én een vleugje muziek. En dat laatste mag je heel letterlijk nemen, want er staat niet voor niets een piano in de zaal!
“Het is hét moment om te genieten van de heerlijke Belgische asperges”
Vandaag serveert Jan ons velouté van asperges. “Het is hét moment om te genieten van de heerlijke Belgische asperges. Deze smaakvolle velouté van asperges serveer je als voorgerecht. Maar als je er een stukje vis en wat grijze garnalen aan toevoegt heb je een prachtig hoofdgerecht!”
Dit heb je nodig
1 kg witte asperges
1,2 l water
1 grote ui
1 preiwit
100 ml volle room
Olijfolie
Peper en zout
Verse peterselie
Optioneel: gerookte zalm, visfilet of grijze garnalen
Zo maak je het
Schil de asperges en breek de harde uiteinden af
Bewaar de schillen en onderkanten – die geven smaak aan het kookvocht
Breng het water aan de kook met zout en voeg de schillen en onderkanten toe
Laat 15 minuten zachtjes koken, zeef het vocht en bewaar
Kook de geschilde asperges beetgaar in dit kookvocht (+/- 4 minuten), haal ze eruit en laat afkoelen
Gooi nu de schillen en onderkanten weg, maar bewaar opnieuw het kookvocht
Snij de uiteinden van de asperges af – die gaan in de soep, de punten hou je apart voor de afwerking
Snijd de ui en het wit van de prei grof
Stoof glazig in wat olijfolie
Voeg de asperge-uiteinden en het kookvocht toe
Laat 15 minuten zachtjes sudderen
Mix glad en zeef fijn
Voeg de room toe, kruid met peper en zout
Mix vlak voor het serveren nog even op met een staafmixer voor een schuimige afwerking
Serveer met de aspergepunten en wat verse peterselie
Tip: Werk eventueel af met een stukje vis of een lepeltje garnalen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier