Balletjes in tomaat-mascarponesaus met broccolirijst

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week een lekkere tip van Bernadette (62) uit Tielt.

“Het is niet je standaard recept met balletjes”, vertelt Bernadette lachend. “Dit recept voor balletjes in tomaat-mascarponesaus met broccolirijst is ontstaan in de periode dat ik koolhydraatarm at… Die tijd ligt ondertussen achter me, maar dit gerecht maak ik nog steeds.”

“Ik tel al af naar kerst, dat vieren we steeds met het hele gezin én in thema…”

Overdag werkt Bernadette als trotse chef in de grootkeuken van een rusthuis. “De appreciatie van de mensen daar is enorm, en ik heb bovendien een geweldig team naast mij staan. Wanneer het echt feest is? Wanneer we rundstong met kroketjes serveren!” Ook thuis draait alles om lekker eten en gezelligheid. Haar man is het vaste proefkonijn, en met zes kleinkinderen is het zelden stil in huis. “Ik tel al af naar kerst, dat vieren we steeds met het hele gezin én in thema… dit jaar is dat Amerika met onder andere kalkoen natuurlijk!”

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

Voor de saus

800 g tomaten, 1 rode ui, 3 tenen knoflook (ongepeld, geplet), 1 klein rood chilipepertje, enkele takjes basilicum (blaadjes én stelen apart houden), 1 tl oregano, peper en zout, olijfolie, 100 g mascarpone

Voor de balletjes

600 g varkensgehakt, 1 el gehakte peterselie, peper en zout, olijfolie om te bakken

Voor de broccolirijst

600 g broccolirijst (of zelfgemaakt van 1 grote broccoli), 1 el olijfolie, 50 g feta

Zo maak je het

• Verwarm de oven voor op 180 °C.

• Snij de tomaten en rode ui in grove stukken.

• Leg ze samen met de geplette ongepelde knoflook, de basilicumstelen, het chilipepertje en de oregano in een ovenschaal.

• Kruid met peper en zout en sprenkel er wat olijfolie over.

• Rooster ongeveer 1 uur in de oven.

• Mix alles grof en duw de saus door een zeef.

• Roer de mascarpone onder de warme saus en proef, kruid eventueel bij met extra peper en zout.

• Meng het gehakt met de gehakte peterselie, peper en zout.

• Vorm balletjes en bak ze rondom goudbruin in een scheut olijfolie.

• Voeg de tomaat-mascarponesaus toe en laat de balletjes zachtjes sudderen.

• Verhit ondertussen 1 el olijfolie in een wok of grote pan.

• Voeg de broccolirijst toe en roerbak ongeveer 4 minuten, tot ze beetgaar is.

• Serveer de gehaktballetjes met de broccolirijst en werk af met verkruimelde feta en enkele blaadjes verse basilicum.

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier