Boeuf bourguignon

Onze culi-experte Amylia De Schepper van Cookameal verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Vandaag verklapt lezeres Corine het recept van haar boeuf bourguignon.

Achtergronden en objecten 8 PD OS8118
Wolken en hemel
Fonds et objets 8 PD OS8118
Nuages et ciel
Achtergronden en objecten 8 PD OS8118 Wolken en hemel Fonds et objets 8 PD OS8118 Nuages et ciel

“Ik heb dit recept ooit op restaurant gegeten. Daarna ben ik beginnen zoeken op internet en heb ik mijn eigen versie samengesteld, helemaal naar mijn smaak”, begint Corine. “Boeuf bourguignon vraagt wat werk en geduld, maar dat loont… het is telkens weer een succesrecept.”

Koken is voor Corine pure passie. “Ik zeg vaak dat ik het verkeerde beroep heb gekozen”, lacht ze. Vrienden doen geregeld een beroep op haar voor etentjes of wanneer ze zelf geen tijd hebben om te koken. Klassiekers zoals vol-au-vent, vogelnestjes, kalfsblanquette of hutsepot maakt ze met plezier. “Af en toe waag ik me aan een Aziatisch gerecht, maar de Vlaamse keuken blijft toch mijn favoriet.”

Wanneer haar zoon en zijn vriendin langskomen, maakt ze er een echt feest van. Hun diepvries wordt dan gevuld met lekkers en natuurlijk mag ook een portie spaghetti à la mama nooit ontbreken.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

• 1 kg rundstoofvlees

• 1 ui

• 1 prei

• 2 stengels selder

• 2 wortelen

• 2 laurierblaadjes

• 1 takje tijm

• ½ l rode wijn

• 150 g spekblokjes

• 250 g champignons

• 25 zilveruitjes

• 3 el bloem

• 500 ml rundbouillon

• boter

• verse peterselie

• peper en zout

Zo maak je het

• Snij het rundvlees in stukken en doe in een grote kom.

• Pel de ui en snij in grove stukken.

• Snij ook de prei, selder en wortelen in stukken.

• Voeg de groenten, laurier en tijm bij het vlees en kruid met peper en zout.

• Giet de rode wijn erbij, dek af en laat een nacht marineren in de koelkast.

• Giet de marinade door een zeef en vang de wijn op.

• Haal het vlees uit de groenten en hou de groenten apart.

• Smelt een klont boter in een grote stoofpot.

• Bak de spekblokjes aan.

• Voeg het vlees toe en bak het rondom mooi bruin.

• Snij de champignons in vieren en bak kort mee.

• Voeg de gemarineerde groenten en de zilveruitjes toe.

• Bestrooi met de bloem en laat kort meebakken.

• Blus met de rode wijnmarinade en voeg de rundbouillon toe tot alles onderstaat.

• Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 2 uur zachtjes sudderen.

• Werk af met fijngehakte peterselie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier