Flantaart

Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week verklapt Lutgard uit Lebbeke haar familierecept voor flantaart.

Lezeres Lutgard vierde afgelopen donderdag haar 52ste verjaardag. En dat viert ze komend weekend met vrienden en familie. “Ik voorzie voor iedereen een huisgemaakt dessert en uiteraard mag deze heerlijke flantaart dan niet ontbreken. Deze taart is er op elk feest bij, al zo lang ik me herinner. Ik zie mijn mama nog in de keuken staan om ze met veel liefde voor ons klaar te maken. Klassiek zoals in dit recept of afgewerkt met slagroom en nootjes… bresiliennetaart! Mooie herinneringen die ik nu zelf graag wil doorgeven!”

“Deze taart is er op elk feest bij, al zo lang ik me herinner”

Als kind droomde Lutgard er van om zelf bakker te worden… helaas was dat als meisje niet zo’n evidente keuze en nam haar carrière dus een hele andere wending. “De bakkriebels zijn gebleven. En dus ben ik heel vaak aan de slag om nieuwe taarten en cakes uit te proberen. En sinds kort experimenteer ik ook met broodrecepten”, vertelt Lutgarde enthousiast.

120 g kristalsuiker

120 g zelfrijzende bloem

3 zakjes vanillesuiker

500 ml melk

5 eieren

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Splits de eieren.

Giet de melk in een grote kom en roer er de eierdooiers door.

Voeg de kristalsuiker toe en meng goed.

Zeef de bloem en voeg al roerend toe aan het mengsel.

Klop de eiwitten stijf samen met de vanillesuiker.

Spatel het stijfgeklopte eiwit voorzichtig onder het beslag.

Giet het beslag in een ingevette taartvorm (28 cm).

Bak de flantaart 40 à 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi gerezen en goudbruin is.

Haal de taart uit de oven, plaats er een taartrooster bovenop en draai om.

Laat de flantaart ondersteboven afkoelen. Zo krijg je de typische cirkelafdruk bovenaan.

Serveer en geniet.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier