Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week: de gevulde gamba’s uit de oven van lezeres Nelleke uit Vlierzele.
Lezeres Nelleke kookt puur op gevoel en uit goesting. Nelleke: “Mijn liefde voor koken komt gewoon omdat je elke dag toch moet eten. En dan kan je er maar beter iets lekkers van maken, toch? Ik kook echt voor mijn plezier, zonder gedoe.”
Zelf volgde Nelleke geen opleiding, maar laat ze zich leiden door haar nieuwsgierigheid en smaak. Nelleke: “Ik probeer veel uit en zoek alles zelf op. Niet te veel nadenken, gewoon doen en ondervinden. Soms mislukt er iets, maar daar leer je net van.”
“Ik kook echt voor mijn plezier, zonder gedoe”
“Deze gevulde gamba’s zijn simpel en toch speciaal. Je vult ze met paprika, look en een tikje pit. Even in de oven, geroosterd brood erbij, en klaar. Perfect om te delen – of gewoon om zelf van te genieten.”
Dit heb je nodig
(voor een hapje of voorgerecht voor 4 personen)
12 grote rauwe gamba’s, ongepeld of met staartje
1 sjalot
1 rode chilipeper (zonder zaadlijsten)
1 rode paprika
2 teentjes knoflook
1 el olijfolie
1 tl balsamico-azijn
Peper en zout
Geroosterd brood, om erbij te serveren
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de gamba’s in de lengte open, maar niet helemaal door, zodat je ze als een boekje kunt openvouwen. Verwijder meteen ook het darmkanaal.
Schik ze in een licht ingevette vuurvaste schotel.
Snipper de sjalot, paprika, chilipeper en knoflook fijn in je keukenmachine.
Voeg de olijfolie en balsamicoazijn toe
Proef en kruid met peper en zout.
Lepel het paprikamengsel in de opengeklapte gamba’s.
Zet de schotel 15 minuten in de oven.
Serveer warm met krokant geroosterd brood.