Onze culi-experte Amylia De Schepper van www.cookameal.be verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week serveert Eric (54) uit Leuven hasselback aubergine.
Eric is een enthousiaste hobbykok met een passie voor barbecue. Eric: “Toen ik enkele jaren geleden mijn vriendin leerde kennen wilde ik natuurlijk mijn passie voor BBQ met haar delen. En aangezien ze vegetarisch is, zijn groenten de eyecatcher geworden van mijn menu! Al geniet ik zelf nog steeds van een kwalitatief stukje vlees van tijd tot tijd. Een Gallistische entrecôte bijvoorbeeld, of een côte a l’os van Duroc varken.”
“Deze hasselback aubergine kan je serveren als pièce de résistance van je vegetarische BBQ, met een lekkere salade erbij bijvoorbeeld. Maar ook als bijgerecht scoor je met deze lekkere bereiding”, aldus Eric.
Dit heb je nodig (bijgerecht of hoofdgerecht)
Serveer je dit gerecht als bijgerecht, dan is het ideaal voor 2 à 3 personen. Als hoofdgerecht met een salade reken je 1 aubergine per persoon.
• 1 aubergine
• 5 el olijfolie
• ½ tl komijn
• ½ tl peper
• ½ tl lookpoeder
• ½ tl zout
• ½ tl oregano
• 1 bol mozzarella
• 1 grote tomaat
• verse basilicum
Zo maak je het
• Snij de aubergine in de lengte in plakken, maar laat de onderkant intact zodat je een ‘waaier’ krijgt.
• Meng de olijfolie met de komijn, peper, lookpoeder, zout en oregano.
• Smeer de aubergine in met de gekruide olie.
• Verwarm je gesloten BBQ tot 200°C.
• Leg de aubergine(s) losjes op het rooster in de indirecte zone van de BBQ.
• Laat een halfuur garen.
• Snij intussen de mozzarella en tomaat in plakken.
• Schik de plakjes tomaat en mozzarella tussen de aubergineplakken.
• Leg de gevulde aubergine(s) in een grillwok.
• Laat nog 20 minuten verder garen op de BBQ.
• Werk af met verse basilicum.
• Tip: Je kan deze hasselback aubergine ook in de oven klaarmaken. Zet je oven dan op 180°C.