Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Vandaag een heerlijke BBQ-tip van Thomas (44) uit Merkem.
Thomas en zijn barbecue, het is een onafscheidelijk duo. “Er zijn 7 dagen in een week, als ik kon zou ik 8 dagen per week barbecueën”, vertelt Thomas al lachend. “In de praktijk barbecue ik zo’n 4 keer per week, het ganse jaar door. Grillen, braaien en ook langzaam garen. Ik vind het heerlijk om nieuwe technieken uit te proberen en te experimenteren met kruiden.”
“Ik vind het heerlijk om nieuwe BBQ-technieken uit te proberen”
In een Turks grill-restaurant ontdekte Thomas köfte, een heerlijk kruidige gehaktbereiding. “Het was een open keuken en dus kon ik even spieken. Nadien ben ik thuis aan de slag gegaan en probeerde ik verschillende combinaties… tot de köfte helemaal mijn smaak waren. Dat recept wil ik nu graag met jullie delen. Het is een ideaal BBQ-gerecht, maar kan ook klaargemaakt worden in een grillpan.”
Dit heb je nodig
Yoghurtsaus
• 400 ml Griekse yoghurt
• 2 teentjes look
• sap van ½ citroen
• handvol verse munt
• 1,5 tl sumak
• zout
Köfte
• 500 g lamsgehakt
• 450 g rundergehakt
• 1 rode paprika
• 1 groene paprika
• 4 padronpepers
• 3 teentjes look
• 2 tl komijn
• 1 tl paprikapoeder
• ½ tl gemalen koriander
• ½ tl zwarte peper
• 1 tl oregano
• snuifje kaneel
Optioneel: chilivlokken voor extra pit
Serveertip: Heerlijk met gegrilde pitabroodjes en een frisse salade.
Zo maak je het
• Hak de munt fijn en snipper de look
• Meng alle ingrediënten voor de yoghurtsaus
• Proef en kruid eventueel bij
• Zet in de koelkast tot gebruik
• Snij de paprika’s, padronpepers en look fijn
• Meng het lams- en rundergehakt in een grote kom
• Voeg de fijngesneden groenten toe
• Kruid het mengsel, doe dit gerust beetje bij beetje naar eigen smaak
• Vorm 12 à 15 ovale worstjes van het gehakt
• Prik ze op spiezen
• Grill de köfte goudbruin op de BBQ
• Serveer met de yoghurtsaus
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be