Nasi goreng bakso ayam: gebakken rijstmet kipballetjes

Onze culi-experte Amylia De Schepper verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Vandaag serveert Stefan Leus (53) uit Meldert-Lummen Nasi goreng bakso ayam: gebakken rijst met kipballetjes. Hij deelt met ons zijn recept.

“Ik ben opgegroeid in een horecafamilie, dus iedereen dacht dat ik ooit de zaak van mijn ouders zou overnemen. Maar tijdens mijn studententijd sloeg ik een heel andere weg in: de wereld van techniek. Elektriciteit en elektronica boeiden me veel meer dan potten en pannen”, vertelt Stefan.

Toch begon tien jaar geleden het vuur om te koken écht te branden. “Een klassieke koksopleiding heb ik nooit gevolgd. Uit nieuwsgierigheid verdiepte ik me in zelfstudie en workshops. Voor mij draait koken om durven experimenteren, fouten maken en vooral: genieten.”

“Voor mij draait koken om durven experimenteren”

Zijn ouders en zijn dochter en haar vriend zijn vaak de gelukkigen die mogen proeven – van deze nasi goreng bakso ayam bijvoorbeeld. “Lekkerder dan gekookte witte rijst, beter dan take-away”, lacht Stefan. “Het is een smaakvol Indonesisch geïnspireerd gerecht waarin aromatische, kruidige nasi goreng perfect samengaat met malse kipballetjes.”

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

Voor de kipballen

500 g kippengehakt, 2 tenen knoflook, 1 à 2 cm gember, 1 ui, 1 rode puntpaprika, 1 wortel, 3 à 4 el paneermeel, 1 l groentebouillon, olie om te wokken, 80 g tomatenpuree, 3 el honing, 6 el sojasaus, scheutje water

Voor de gebakken rijst

250 g rijst, 2 wortels, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 groene paprika, 150 g zwarte bonen uit blik (afgespoeld en uitgelekt), 3 eieren, olie om te wokken, peper en zout, kaneel, verse koriander

Zo maak je het

• Kook de rijst gaar in gezouten water.

• Giet de rijst af en laat afkoelen op een bakplaat, ondertussen maken we de balletjes.

• Snij knoflook, gember, ui, paprika en 1 wortel in fijne blokjes.

• Meng dit met het kippengehakt, voeg paneermeel toe en meng goed.

• Vorm balletjes van 25 à 30 g.

• Kook de balletjes gaar in de groentebouillon (ongeveer 4 minuten).

• Verwarm pan met een scheut olie, bak de tomatenpuree kort aan en voeg honing, sojasaus en een scheutje water toe.

• Voeg de kippenballetjes toe, meng goed en laat ze in de saus bakken tot ze mooi glanzend zijn.

• Snipper de ui en de look voor de rijst.

• Snij 1 wortel en de paprika in kleine blokjes (brunoise) en 1 wortel in dunne schijfjes.

• Verhit een wokpan met een scheut olie.

• Fruit de ui en knoflook glazig.

• Voeg de wortels en de groene paprika toe en bak kort mee.

• Schuif de groenten opzij, breek de eieren in de wok en voeg de rijst toe.

• Roerbak tot de eieren gestold zijn.

• Voeg 3 el van de tomaat-honing-sojasaus van de kippenballen toe.

• Kruid met peper, zout en een snuif kaneel.

• Voeg de zwarte bonen toe en schep om.

• Serveer de rijst met de kippenballetjes en werk af met verse koriander.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier