Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week de makkelijke pumpkin cheesecake van lezeres Sophie uit As.
“De herfst is voor mij niet compleet zonder een smeuïge, kruidige traktatie die het hele huis laat ruiken naar gezelligheid”, vertelt Sophie. “Deze pumpkin cheesecake is eigenlijk herfst in een hap: eenvoudig om te maken en ze lukt echt altijd, zelfs als je geen keukenprins(es) bent.”
“Deze pumpkin cheesecake is eigenlijk herfst in een hap”
Op zondag draait Sophie’s oven op volle toeren. “Bakken is voor mij pure ontspanning. Ik laat me leiden door wat er nog in mijn kast ligt, trek mijn short aan en begin te mengen, kneden en proeven. Vaak bak ik samen met mijn dochter Maia, mijn kleine assistente én experte in het proeven,” lacht ze. “Wat ik maak, deel ik graag, met mijn gezin, familie en volgers op Instagram. Zo kan iedereen een beetje meegenieten van mijn zondagse bakplezier.”
Dit heb je nodig (voor 6 personen)
Voor de bodem
300 g pompoen
75 ml zonnebloemolie
80 g suiker
1 ei
scheutje vanille-extract
150 g bloem
1 zakje bakpoeder
1 tl speculaaskruiden
Voor de vulling
300 g roomkaas (type Philadelphia)
125 g slagroom (40% vet)
2 eieren
80 g suiker
scheutje vanille-extract
15 g bloem
Extra:
bakpapier + springvorm 20 cm
opgeklopte slagroom + speculaas
Zo maak je het
Schil de pompoen, snij in stukken en kook of stoom gaar.
Pureer tot een gladde massa.
Voeg de zonnebloemolie toe en meng goed.
Voeg de suiker, het ei en het vanille-extract toe en klop tot een mooi geheel.
Voeg de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en meng opnieuw tot een glad beslag. Zet even opzij.
Klop in een aparte kom de roomkaas los en voeg de slagroom toe.
Voeg de eieren één voor één toe en klop goed door.
Meng er de suiker, het vanille-extract en de bloem onder tot een gladde vulling.
Bekleed de bodem van een springvorm (20 cm) met bakpapier en vet de randen in met een beetje olie.
Giet ongeveer 1/3 van het pompoenmengsel in de vorm.
Schep er enkele lepels van de vulling in het midden over en maak met een vork draaibewegingen zodat beide lagen lichtjes mengen.
Giet de rest van het pompoenbeslag en vervolgens de rest van de vulling in de vorm.
Tik de vorm enkele keren op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen ontsnappen.
Bak 60 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C.
Zet de oven uit en laat de cheesecake 30 minuten afkoelen in de oven met de deur op een kier.
Laat nadien minstens 4 uur afkoelen in de koelkast.
Werk af met opgeklopte slagroom en verkruimelde speculaas.