Risotto met mosselen

Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week serveert Stijn uit Gent zijn favoriete zondagse kost: risotto met mosselen.

De grote hobby van lezer Stijn? Lekker eten klaarmaken, en daar anderen mee verwennen én ook inspireren. “Koken is voor mij een leerrijk avontuur”, vertelt Stijn. “Telkens weer nieuwe dingen proeven, ontdekken en klaarmaken. Dat ik ze dan ook kan delen met mensen maakt het helemaal af!” En wie komt dineren bij Stijn, mag zich verwachten aan een streling voor de zintuigen. “Naast de gerechten die ik serveer, vind ik ook de tafelsetting heel belangrijk: mooie borden en een gezellige tafel om te beginnen. Maar wat het echt af maakt, is voor mij de muziek! Gepaste muziek aan tafel zorgt voor een extra beleving en dus een memorabel diner.”

“Dit heerlijke gerecht is een perfecte combinatie van de Belgische en de Italiaanse keuken”

Wanneer Stijn zijn risotto met mosselen serveert is dat dus mogelijks met een Italiaans deuntje. “Dit heerlijke gerecht is een perfecte combinatie van de Belgische en de Italiaanse keuken. De smeuïge romige risotto past echt perfect samen met de zilte mosselen en de gekonfijte honingtomaatjes.”

Dit heb je nodig

(voor 2 personen)

1 kg mosselen

1 zakje mosselgroenten

2 glazen witte wijn

250 g honingtomaatjes

160 g risottorijst

1 ui

boter

olijfolie

30 g geraspte Parmezaanse kaas

zeste van 1 limoen

gedroogde oregano

gedroogde tijm

peper en zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200°C.

Halveer de honingtomaatjes en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal.

Besprenkel met olijfolie en kruid met peper, zout, oregano en tijm.

Laat 20 à 30 minuten bakken tot ze lichtjes indrogen en karameliseren.

Smelt intussen een klontje boter in een grote pan en stoof de mosselgroenten enkele minuten aan.

Voeg de mosselen toe en blus met de witte wijn. Laat de mosselen garen met het deksel op de pan. Giet daarna alles door een zeef en vang het mosselvocht op.

Snipper de ui fijn en stoof glazig in een klontje boter.

Voeg de risottorijst toe en roer goed om.

Schep het mosselvocht beetje bij beetje bij de rijst, wacht tot het vocht opgenomen is voor je opnieuw toevoegt.

Ga zo door tot de rijst gaar is en je een smeuïge risotto hebt.

Haal de pot van het vuur en roer er Parmezaanse kaas en een paar klontjes boter door.

Meng ook de helft van de gekonfijte tomaatjes onder de risotto.

Schep de risotto in diepe borden.

Werk af met enkele mosselen uit de schelp, de rest van de gekonfijte tomaatjes en wat limoenrasp.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier