Onze culi-experte Amylia De Schepper van Cookameal verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week serveert Sarina (40) uit Heppen vol-au-vegan. Een plantaardige versie van een Vlaamse oerklassieker.

Lezeres Sarina is al jaren vegetariër, maar duikt regelmatig ook graag in de plantaardige keuken om te bewijzen dat vegetarisch of vegan eten niet alleen gezond, maar vooral ook lékker kan zijn. “Dit gerecht maakte ik voor het eerst als kraamkost voor een vegan vriendin. Ondertussen is het een blijver geworden: mijn vol-au-vegan is ideaal voor wie eens wil proeven van de vegan keuken – zelfs rond de feestdagen.”
“Ik kook graag voor mensen die het even moeilijk hebben. Het is de beste troost en hulp”
Eten is voor Sarina dé manier om zorg en liefde te tonen. “Een lekkere, voedzame maaltijd is in mijn ogen de beste troost en hulp. Ik kook graag voor mensen die het even moeilijk hebben: mijn broer, vriendinnen of een jonge mama. Dat geeft mij energie. Op zondag mag het dan wat rustiger: uitslapen, een verse croissant van de bakker en als het even kan een frisse neus halen buiten samen met mijn man en onze kinderen.”
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
• 250 g champignons
• 160 g plantaardige kipstukjes
• 200 g plantaardige balletjes
• 50 g + extra plantaardige bakboter
• 55 g bloem
• 600 ml groentebouillon
• 250 ml sojaroom
• kippenkruiden
• paprikapoeder
• nootmuskaat
• peper
Zo maak je het
• Borstel de champignons schoon en snij ze in partjes.
• Verhit een klontje bakboter in een ruime pan.
• Bak de champignons goudbruin en zet ze nadien opzij.
• Kruid de plantaardige kipstukjes royaal met kippenkruiden.
• Bak ze in dezelfde pan krokant, en voeg ze nadien toe aan de champignons.
• Bak nu de balletjes aan in dezelfde pan en voeg toe aan de kom.
• Maak de saus: smelt een klontje boter (ongeveer 50 gr) in de pan.
• Voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux.
• Schenk er geleidelijk de groentebouillon bij terwijl je blijft roeren.
• Laat even doorkoken tot de saus dikker wordt en voeg daarna de sojaroom toe.
• Doe de champignons, kipstukjes en balletjes bij de saus.
• Roer goed door en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
• Proef en kruid bij met peper, paprikapoeder, nootmuskaat.