Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week pakt lezer Dimitri (62) uit Hamme uit met zijn eigen recept voor een Wuitens taartje.
Lezer Dimitri komt helemaal tot rust tijdens het bakken. Dimitri: “Drie jaar geleden begon ik met een bang hartje aan een module ‘bakkerij en patisserie’ in avondschool, ondertussen volgde ik al acht modules. Bakken is meer dan een passie, ik heb autisme en kom tijdens het bakken echt tot rust. Het precies afwegen van ingrediënten en het nauwkeurig opvolgen van de bereidingswijze, ik kan er echt van genieten.”
“Ik heb autisme en kom tijdens het bakken echt tot rust”
Dimitri: “Deze taart is een eigen recept, een taartje met een zachte gistbodem, romige hazelnootcrème, frisse mirabellen en een krokante crumble – vernoemd naar de trotse ‘Wuiten’ uit Hamme.”
Het liefst van al bakt Dimitri voor zijn lieve levenspartner Karine. “Zij eet liefst citroentaart, dat kan ik gelukkig ook goed maken”, vertelt hij nog met een glimlach.
Dit heb je nodig (voor 6 a 8 personen)
Gistdeeg
200 g bloem
50 g boter
5 g vanillepoeder of 1 zakje vanillesuiker
12 g verse gist (of 4 g droge gist)
12 g suiker
5 g zout
100 ml lauw water
1 eidooier
Hazelnootcrème
125 g gemalen hazelnoten
125 g poedersuiker
125 g boter
75 g bloem
2 eieren
Snuf zout
Mirabellen
12 tot 15 mirabellen (gehalveerd en ontpit) – vers of uit bokaal (goed uitgelekt en droog gedept)
Crumble
60 g bloem
30 g suiker
Snuf zout
40 g koude boter (in blokjes)
Extra: bakvorm (rond 22 cm / langwerpig 25 x 11)
Zo maak je het
Los de gist op in het lauwe water
Meng bloem, boter, suiker, vanillepoeder of -suiker, eidooier en het water met gist.
Voeg het zout als laatste toe en kneed tot een soepel deeg
Laat 15 minuten rusten
Kneed de lucht eruit en laat nog 10 minuten rijzen
Rol het deeg uit en leg het in een ingevette taartvorm
Meng voor de hazelnootcrème de zachte boter met de gemalen hazelnoten en poedersuiker
Voeg de eieren toe en meng goed.
Roer er de bloem en het snufje zout door tot een gladde crème
Verdeel de hazelnootcrème over het deeg
Leg de gehalveerde mirabellen op de hazelnootcrème, met de snijkant naar boven
Meng bloem, suiker en zout voor de crumble
Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingers tot kruimels
Strooi de crumble over de mirabellen
Bak het taartje 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de crumble goudbruin is
Laat afkoelen in de vorm