Wuitens taartje

Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week pakt lezer Dimitri (62) uit Hamme uit met zijn eigen recept voor een Wuitens taartje.

Lezer Dimitri komt helemaal tot rust tijdens het bakken. Dimitri: “Drie jaar geleden begon ik met een bang hartje aan een module ‘bakkerij en patisserie’ in avondschool, ondertussen volgde ik al acht modules. Bakken is meer dan een passie, ik heb autisme en kom tijdens het bakken echt tot rust. Het precies afwegen van ingrediënten en het nauwkeurig opvolgen van de bereidingswijze, ik kan er echt van genieten.”

“Ik heb autisme en kom tijdens het bakken echt tot rust”

Dimitri: “Deze taart is een eigen recept, een taartje met een zachte gistbodem, romige hazelnootcrème, frisse mirabellen en een krokante crumble – vernoemd naar de trotse ‘Wuiten’ uit Hamme.”

Het liefst van al bakt Dimitri voor zijn lieve levenspartner Karine. “Zij eet liefst citroentaart, dat kan ik gelukkig ook goed maken”, vertelt hij nog met een glimlach.

Dit heb je nodig (voor 6 a 8 personen)

Gistdeeg

200 g bloem

50 g boter

5 g vanillepoeder of 1 zakje vanillesuiker

12 g verse gist (of 4 g droge gist)

12 g suiker

5 g zout

100 ml lauw water

1 eidooier

Hazelnootcrème

125 g gemalen hazelnoten

125 g poedersuiker

125 g boter

75 g bloem

2 eieren

Snuf zout

Mirabellen

12 tot 15 mirabellen (gehalveerd en ontpit) – vers of uit bokaal (goed uitgelekt en droog gedept)

Crumble

60 g bloem

30 g suiker

Snuf zout

40 g koude boter (in blokjes)

Extra: bakvorm (rond 22 cm / langwerpig 25 x 11)

Zo maak je het

Los de gist op in het lauwe water

Meng bloem, boter, suiker, vanillepoeder of -suiker, eidooier en het water met gist.

Voeg het zout als laatste toe en kneed tot een soepel deeg

Laat 15 minuten rusten

Kneed de lucht eruit en laat nog 10 minuten rijzen

Rol het deeg uit en leg het in een ingevette taartvorm

Meng voor de hazelnootcrème de zachte boter met de gemalen hazelnoten en poedersuiker

Voeg de eieren toe en meng goed.

Roer er de bloem en het snufje zout door tot een gladde crème

Verdeel de hazelnootcrème over het deeg

Leg de gehalveerde mirabellen op de hazelnootcrème, met de snijkant naar boven

Meng bloem, suiker en zout voor de crumble

Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingers tot kruimels

Strooi de crumble over de mirabellen

Bak het taartje 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de crumble goudbruin is

Laat afkoelen in de vorm

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier