Een herenwoning in de Antwerpse zuidrand met een mooie stadstuin, een prachtige indeling en authentieke materialen. Het koppel Dorien en Yves zag het potentieel van de woning van begin twintigste eeuw. Uiteindelijk verbouwden ze de voorbouw terwijl ook de achterbouw helemaal aangepakt werd.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Lucid)

Het koppel hoopte echt in dit deel van de stad ooit een huis te kunnen kopen. “Het is hier gezellig en rustig wonen, maar toch op wandel- en fietsafstand van musea, restaurants, cafés, parken en ons werk”, vertellen Dorien en Yves.

Ze kochten het huis van een familie die er 50 jaar gewoond heeft. “Het was voor ons echt een meerwaarde om de anekdotes die ze hier in hun kindertijd beleefd hebben te kunnen horen. Voor hen was het fijn dat er een nieuwe familie in dit huis kwam wonen, en dat het geen aannemersproject met appartementen zou worden.”

Klassieke elementen weer tevoorschijn halen

De grote herenwoning omvatte op het gelijkvloers een voorbouw met leef- en zitruimte en een bibliotheek. Op de tussenverdieping bevond zich een badkamer, en boven nog slaapruimten en een zolder. In de achterbouw was de keuken opgetrokken. “We wisten meteen al dat we de voorbouw opnieuw in eer wilden herstellen.”

“De klassieke elementen wilden we weer van onder de verlaagde plafonds en panelen tevoorschijn halen. Het tapijt is verwijderd zodat de originele houten vloeren helemaal opgeschuurd tevoorschijn konden komen. Aan de indeling en structuur van de voorbouw moest voor ons niets wijzigen”, vertelt Dorien. In de woning is centrale verwarming geplaatst, de elektriciteit vernieuwd en het enkel glas vervangen.

Voor de achterbouw mocht het net dat ietsje meer zijn dan de standaardverbouwing. Daarom schakelden de verbouwers B-bis architecten in. “We wilden graag dat de mooie tuin meer betrokken werd in het geheel, en dat er een mooie dialoog was tussen de klassieke schoonheid van de voorbouw en het architecturale gegeven van de achterbouw”, verduidelijkt Yves.

Dubbel hoog

“Er is besloten om het laagste deel van de bestaande uitbouw aan de achterzijde van het huis te verwijderen en het dak te verhogen. Zo kon er een grote glaspartij in worden geplaatst”, licht architect Charlotte Stes toe. “De keuken en eetruimte met dubbele hoogte zijn volledig beglaasd. Op die manier is er een direct contact met het terras en de tuin en kan het daglicht veel verder de woning intrekken.”

“De bestaande raamopeningen die door het optrekken van het dak binnenramen werden, zijn beglaasd omwille van akoestische redenen. Tegelijk zorgen ze ook voor visueel contact vanuit het bureau en de badkamer met de leefruimte. Het natuurlijke licht kan nu tot diep in het huis doordringen en verbetert de verbinding tussen binnen en buiten maximaal.”

De keuken en ook de badkamer op de tussenverdieping zijn omgebouwd naar hedendaagse kwaliteitsnormen. “De keuken werd een echte leefruimte, waar het gezin kan ontspannen en werken. De multiplexmeubels, afgewerkt in diepgroene betonplex, bevestigen samen met de vloer de link tussen de tuin en het interieur nog meer”, weet de architect. Materialen zoals terrazzo maakten mooie overgangen hiertussen. Het buitenschrijnwerk toont zich in gelamineerd kastanjehout.

Parkgevoel

In de mooie stadstuin is een houten terras aangelegd. Verder zijn er geen grote ingrepen gebeurd. “We houden wel van het parkgevoel die lindes, berk en paardenkastanje in onze tuin geven. Door de hoge ramen (6,5 meter hoog) kunnen we hier binnen ook enorm van genieten. In de zomer zorgen de bomen voor de nodige verkoeling”, besluit het koppel.

 

Woonfiche

  • Locatie: Antwerpen-Zuid
  • Architect: B-bis architecten
  • Type woning: rijwoning
  • E-peil/K-peil: Resultaat EPB
  • Bouw en/of renovatiejaar(periode): oplevering 2020
  • Woonoppervlakte: 257 m²
  • Gezinssituatie: koppel met een baby