Het EK op je bord (19): Spanje

338

Wie Spanje zegt, denkt vooral aan tapas en aan paella. Er zijn tal van varianten om een heerlijke paella te bereiden. Omdat we niet kunnen kiezen, selecteren we er drie.

1. VTM Koken

Ingrediënten

  • paellakruiden
  • 1,5 l kippenbouillon
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 glas witte wijn
  • 50 gr erwten
  • 2 teentjes look
  • 1 dl olijfolie
  • 2 tomaten
  • 100 gr zeevruchten
  • saffraandraadjes
  • 500 gr paella-rijst
  • niet-ontbeende kip (in kleine stukjes)
  • 6 gamba’s
  • mosselen

Bereiding

  • Verhit de olijfolie en bak de stukken kip mooi bruin aan.
  • Kruid de kip met peper en zout.
  • Haal de kip even uit de pan.
  • Voeg de ajuin en de look fijngesneden toe.
  • Strooi de rijst in de pan (1 kop per persoon) en roer ze in de olijfolie tot de rijst glazig is en blus met een glas witte wijn en laat inkoken.
  • Voeg dan de kippenbouillon beetje bij beetje toe (voor 1 kop rijst 3 koppen bouillon). Laat telkens de rijst de bouillon opnemen, en voeg nieuwe bouillon toe.
  • Voeg de stukken kip er terug bij.
  • Voeg de paprika toe.
  • Doe de saffraan en de paellakruiden in de pan en schep de rijst goed onder de bouillon.
  • Laat rustig garen (20-25min) op een laag vuur.
  • Bak de gamba’s en zeevruchten met wat look in olijfolie.
  • Gaar de mosselen.
  • Voeg na 20 minuten de erwtjes toe, de gamba’s, de zeevruchten en de tomaatjes. Voeg nog een beetje bouillon toe en als laatste de mosselen.
  • Laat nog 10 minuten verder garen en de paella is klaar.

 

2. Njam

3. Dagelijkse kost

Het recept van Jeroen Meus vind je hier.