Het EK op je bord (9): IJsland

217
Bron: www.flickr.com

Het beruchtste gerecht van IJsland moet wel de gefermenteerde haai (kæstur hákarl) zijn. Een recept hebben we niet meteen gevonden en het zal snel duidelijk worden waarom…

Op deze site lezen we bijvoorbeeld: “De ‘flavours’ ervan zijn weerzinwekkend. Het heeft het aroma van rottend kadaver, kattenpis en ammoniak. De smaak is draaglijker, maar lijkt nog altijd op die van vieze stinkkaas. Vaak wordt hákarl in zeer kleine porties opgediend. Bijvoorbeeld met een (IJslands) vlaggetje erin. Veel IJslanders zien het echter als een delicatesse en eten het met een glaasje brennivín erbij, om zo te tonen dat zij echte mannen zijn. De smaak is wellicht enigszins bekend bij mensen die in Noorwegen lutefisk hebben gegeten.”

Een grappig woordje uitleg (in het Engels) vind je hieronder:

De bekende tv-kok Gordon Ramsay proefde het samen met James May en dit was het resultaat….

Euh, smakelijk?