Uitgesteld kijken zit in de lift. Onze Zondagskijker tipt in deze rubriek een programma om alsnog (of zeker niet) te bekijken.

(Sebastiaan Bedaux)

Afgelopen woensdagavond, vlak na een vermakelijk debuut van Bake Off Vlaanderen (tip: voor een niet-gescheurde rolcake en de juiste hoeveelheid slagroom op jouw savarin, bezoek een warme bakker!), maakte #hetisingewikkeld zijn opwachting op VIER.

De tragikomische reeks schetst de relatie tussen Lien (An Miller) en Peter (Ben Segers) die al twee jaar geen seks meer hebben gehad – maar klaarblijkelijk wel van masturberen houden – en hun huwelijk op de klippen zien lopen. Lien en Peter beslissen samen om uit elkaar te gaan, maar ze krijgen het niet over hun hart om de kinderen wekelijks heen en weer te moeten verhuizen. Daarom plannen ze de perfecte scheiding door in hetzelfde huis te blijven wonen. De een in huis; de ander in de kelder, en dan wisselen op woensdag. Een ingewikkelde situatie, wat meteen de titel van de reeks doet begrijpen.

De reeks, geregisseerd door Lenny Van Wesemael (de vrouw van Ben Segers), begon woensdag met een dubbelaflevering. Een goede keuze, want afzonderlijk waren de twee delen toch maar magere beestjes. Samen ook nog geen vetpot, maar onaangenaam was het debuut allerminst. Het verhaal is dun maar niet ongeloofwaardig, de (uitstekende!) acteurs spelen sober en ingetogen, de conversaties voelen niet houterig aan en het geheel oogt professioneel. Ook de humor – toch niet onbelangrijk in een tragikomische reeks – ontbreekt niet. De uitspraak ‘Het minste dat ge kunt doen, is ze af en toe een beetje neuken. Uit dankbaarheid’, zorgde zelfs voor meer dan een grijns. Daar lijnrecht tegenover staat de duidelijk voelbare tristesse die #hetisingewikkeld uitstraalt. De pijnlijke situaties zijn weliswaar uitvergroot, maar tegelijkertijd zeer herkenbaar. In menig Vlaamse huiskamer was het woensdagavond ongetwijfeld eerder #awkward of #pijnlijk. Uit het leven gegrepen, die reeks. Of uit sommige levens toch. Gelukkig niet uit het mijne…

***