Hoe je culinair kan scoren met lekkere en gezonde overschotjes

351

 

Elke Belg gooit jaarlijks tussen de 15 en 25 kilogram voedsel weg. Wereldwijd belandt meer dan een derde van al het geproduceerde voedsel in de vuilnisbak. In haar nieuwe boek No food to waste, uitgegeven bij Davidsfonds, laat Jorun Verheyden zien dat je met een paar overschotjes een heel nieuw, lekker én gezond gerecht op tafel kan toveren. Wij geven je alvast een voorsmaakje… Waar wacht je nog op? No time to waste!

 1. Watermeloentaart met mascarpone en eetbare bloemen

Pages-from-822_15_INSIDE_001-176Ingrediënten voor 1 taart
  • 1 grote watermeloen, uit de schil gehaald
  • 1 pot ricotta of mascarpone
  • 4 el honing of ahornsiroop
  • 1 buisje of 2 tl vanille-extract
  • geroosterde pompoenpitten
  • 2 bakjes aardbeien
  • 1 granaatappel, ontdaan van de schil
  • vers geplukte bloemetjes (hier blauwe violetjes)
  • goijbessen
  • muntblaadjes
Bereiding

Neem een grote watermeloen, liefst met zo weinig mogelijk pitjes. Snijd de bovenkant en de onderkant van de watermeloen zodat je een taartvorm krijgt. Maak een inkerving over de hele lengte van de watermeloen tot net aan het rode vruchtvlees en snijd rondom de schil van de watermeloen zodat je enkel de rode binnenkant overhoudt.

Neem de ricotta of mascarpone en meng die met de honing en het vanille-extract. Dep de watermeloen met een doekje droog en breng de mascarponekaas aan langs de zijkanten en bovenkant van de watermeloen.

Rooster intussen de pompoenpitten en snijd de aardbeien in ronde schijfjes.

Bekleed de zijkanten van de watermeloen met de geroosterde pompoenpitten en leg de ronde schijfjes aardbei boven op de watermeloen.

Zet de watermeloen in de koelkast om op te stijven. Ontdoe intussen een granaatappel van de schil en haal de pitjes uit de velletjes. Leg deze granaatappelpitjes boven op de watermeloentaart. Versier de buitenkant met de violetjes en eventueel nog wat goijbessen en wat gesneden aardbeien. Werk af met muntblaadjes.

Dit is een erg fris en lekker nagerecht zonder toegevoegde suikers, helemaal natuurlijk en bovendien supersmakelijk.

 

 

2. Bonenburger met groentefantasie

Pages-from-822_15_INSIDE_001-176-2 Ingrediënten bonenburger
  • 200 g zilvervliesrijst of gierst
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 kleine rode biet, voorgekookt
  • 200 g azukibonen of rode kidneybonen, voorgeweekt of uit een glazen pot
  • peper
  • zeezout
  • nootmuskaat
  • 1 losgeklopt ei
  • 50 g notensnippers
  • 4 hamburgerbroodjes
Ingrediënten groentefantasie
  • slamix
  • kiemscheuten (alfalfa of preischeuten)
  • schijfjes komkommer
  • wortelsliertjes of geraspte wortel
  • tomatenschijfjes
Bereiding bonenburger

Kook de rijst of de gierst tot hij goed gaar is en plakt. Zorg ervoor dat de rijst drooggekookt is en geen vocht meer bevat.

Snijd de ui, knoflook en paprika fijn en fruit ze samen in een beetje zonnebloemolie tot ze gaar zijn. Voeg de in blokjes gesneden rode biet toe en breng op smaak met peper en zout.

Mix de azukibonen samen met de rijst in een keukenrobot en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Voeg de gestoofde groenten, het ei en de notensnippers toe en meng alles goed door elkaar zodat je een stevige massa hebt waar je burgers van kunt maken. Het best kun je deze massa eerst even laten afkoelen.

Wentel de burgers als ze klaar zijn in een beetje bloem om te voorkomen dat ze blijven plakken in de pan.

Verhit een pan met olie en bak de burgers aan beide kanten bruin.

Bereiding groentefantasie

Meng de slamix met de andere groentjes. Beleg een hamburgerbroodje met de groentjes en serveer de burger in het broodje. De burgers kunnen gemakkelijk ingevroren worden. Je kunt het ook met andere groenten combineren naargelang van het seizoen.

 

3. Gegrilde artisjokken met kruidenmayonaise, avocadocrème en zoetzure groenten

Ingrediënten gegrilde artisjokken
  • een ruime hoeveelheid water
  • 2 el azijn
  • tijm, laurier
  • 2 teentjes knoflook
  • het sap van 2 citroenen
  • zout
  • 4 artisjokken
  • 1 el bloem
Ingrediënten avocadocrème
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 dl kokosnootcrème
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl mosterd
  • citroensap naar wens
  • peper, zout
Ingrediënten kruidenmayonaise
  • 1 eierdooier
  • 1 tl mosterd
  • 2 dl olijfolie
  • een beetje citroensap
  • 1 kleine rode ui
  • 1 stukje gember, zeer fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • komijnpoeder
  • roze peperkorrels
Ingrediënten zoetzure groenten
  • 1/2 wortel
  • 1/2 stengel bleekselder
  • 1/2 komkommer
  • 1/4 pompoen (butternutpompoen vanwege de zoete smaak)
  • 3 dl water
  • 2 dl azijn of witte wijn
  • 1 el suiker
Bereiding gegrilde artisjokken

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en doe hierin de azijn, tijm, laurier, knoflook, citroensap en zout.

Laat even trekken. Verwijder intussen de steel van de artisjokken en snijd de bovenkanten eraf. Maak een papje van de bloem met wat water en voeg dat bij het kokende kruidenwater tot het water troebel wordt. Voeg dan de artisjokken toe en zorg ervoor dat ze onder water blijven. Haal de pan van het vuur als de artisjokken bijna gaar zijn, laat ze in het vocht verder garen en ondertussen afkoelen van het vuur. Haal ze uit het vocht en verwijder de buitenste bladeren. Haal met een lepel de haren uit de artisjok. De artisjok is goed schoon als alleen het hart en de binnenste bladeren overblijven. Bewaar de artisjokken in een beetje eigen kookvocht en zet ze in de koelkast om wat in te trekken terwijl je de avocadocrème maakt. Als alles klaar is, haal je de artisjokken uit de koelkast en gril je de beide kanten van de artisjokken even in een grillpan zonder vetstof. Overgiet ze met een beetje olijfolie en kruid een beetje bij met wat grof zout.

Bereiding avocadocrème

Halveer de avocado’s, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in grove stukken om het daarna te mixen in een keukenmachine samen met de kokosnootcrème, knoflook, mosterd en citroensap. Breng de crème op smaak met peper en zout.

Bereiding kruidenmayonaise

Doe de eierdooier in een hoge beker en meng de mosterd, olijfolie en een beetje citroensap erbij. Zet de soepmixer erin en haal die zachtjes omhoog. Kruid als de mayonaise klaar is met peper en zout. Mix de ui, gember, knoflookteentjes, komijnpoeder en roze peperkorrels en voeg dat mengsel bij de mayonaise.

Bereiding zoetzure groenten

Snijd alle groenten in reepjes en meng ze door elkaar. Meng het water en de wijn of azijn met de suiker en voeg dat bij de groenten zodat ze onderstaan. Laat het zeker een paar uur trekken, het liefst maak je het zelfs een dag van tevoren.

Afwerking

Maak een mooi bedje van de kruidenmayonaise en schik daarop de doormidden gesneden artisjokken (2 stuks). Leg de zoetzure groenten ertussen en spuit de avocadocrème tussen de groenten. Voeg ook nog wat garnituur toe, bijvoorbeeld rucola, dille, truffelaardappel, rode radijsjes, granaatappelpitten of bladpeterselie.

Smakelijk!