Stel: je komt terug van een deugddoende vakantie en merkt dat je woning overhoop gehaald is door dieven of dat je huis het doelwit van vandalen was. Weg vakantiegevoel en hallo torenhoge stress! Gelukkig kun je ook heel wat doen om ervoor te zorgen dat dieven de weg naar je huis niet vinden.

Vacation suitcase by front door

1. Laat de brievenbus legen

Een overvolle brievenbus is als een uitnodiging voor dieven. Vraag daarom aan je buren, vrienden of familie om regelmatig je brievenbus te legen tijdens je afwezigheid.

2. Lichten nu en dan aan

Een huis waar het licht nooit brandt? Vinden dieven leuk! Om de indruk te geven dat er toch iemand thuis is, kun je bijvoorbeeld tijdschakelaars installeren en die zo instellen dat het licht ‘s avonds een paar uur brandt. Tijdschakelaars kun je kopen in elektro- en doe-het-zelfzaken.

3. Gordijnen en rolluiken

Inbrekers kijken uit naar huizen waarvan de gordijnen en rolluiken dag en nacht half gesloten zijn: hier zijn de bewoners duidelijk afwezig! Eventueel kunnen je buren de rolluiken of gordijnen nu en dan open en dicht doen.

4. Domotica

Beschik je over domocita in huis, dan kun je zelf vaak op voorhand regelen wanneer de lichten aan en uit moeten en/of de rolluiken op vaste tijdstippen open of gesloten houden. Niet vergeten in te stellen wel!

5. De sleutels

Leg je sleutels op een onopvallende en niet voor de hand liggende plaats. Met een sleutelrekje aan de muur maak je het de dieven wel héél gemakkelijk. Hang ook geen labels aan je sleutels; deze vertellen inbrekers meteen waar ze moeten zijn.

6. Politietoezicht

Bij je lokale politiezone kun je gratis melden dat je er even niet bent. De politie zal daarom regelmatig even voorbij je huis rijden om te checken of alles oké is. Het risico op inbraken wordt daardoor kleiner. Via de website Police-on-web (policeonweb.belgium.be/eloket) of de websites van je lokale politiezone (www.lokalepolitie.be) kun je de aanvraag indienen. Opgelet: dergelijk woningtoezicht moet je minstens zeven dagen voor je vertrek aanvragen.

7. De diefstalpreventieadviseur

Nog bij de politie kun je beroep doen op een gratis diefstalpreventieadviseur. Deze komt even bij jou op huisbezoek en inspecteert je woning op zwakke plekken. Een diefstalpreventieadviseur voor gratis advies tegen inbraak kun je vinden op www.besafe.be/diefstalpreventieadviseur.

8. Verstevig ramen en deuren

Een gammele voordeur of versleten raam zorgen ervoor dat de inbrekers in een paar seconden bij je binnen zijn.

9. (Ongewild) pronken

Heb je nieuwe dure spullen gekocht zoals een televisie of computer? Plaats de doos dan niet bij het oud papier maar scheur deze in stukken. Staat er een verpakking van iets duurs zomaar aan je voordeur, dan kunnen dieven al vermoeden dat je geld genoeg hebt om luxegoederen aan te kopen en gaan ze misschien op zoek naar een grote buit in je huis.

10. Inventariseer

Inventariseer je woning op waardevolle voorwerpen, noteer bij aankoop de referenties, hou facturen bij en maak een foto. Wanneer er ondanks alle maatregelen toch nog wordt ingebroken in je huis en de politie kan de gestolen goederen terugvinden, dan is het gemakkelijker om deze terug aan jou te bezorgen.