Hoe kunnen we ons seksleven boeiend houden of nieuw leven inblazen? Het boek ‘Spannende Seks’ van Ilse Nackaerts levert alvast heel wat inspiratie op. Dit pretalfabet legt je op een eenvoudige manier meer dan zevenhonderd standjes, oefeningen en voorwerpen uit die je seksleven een boost kunnen geven.

Vijftien jaar geleden verscheen van jouw hand het boek ‘Spannende Seks, van aardbei tot zweepje’. Wat mogen we dit keer verwachten?

De nadruk ligt nu op uitdagende standjes en praktische tips. Ik bespreek maar liefst zevenhonderd lemma’s; dat zijn standjes, oefeningen en voorwerpen. Je kunt er dus wel eventjes mee voort. Het boek, dat alfabetisch opgebouwd is, toont met de symbolen perzik en aubergine ook duidelijk aan welke items specifiek voor de man of vrouw zijn. En het voetjessymbool maakt duidelijk dat het om een standje gaat.

Waarin is jouw boek uniek?

Er komen veel zaken aan bod die in andere boeken niet aan bod komen. Het boek is trouwens niet uitgewerkt vanuit het standpunt van seksuologen. Ik ben gewoon een ervaringsdeskundige. Het ligt in mijn natuur om te experimenteren en deze ervaring wil ik met anderen delen. Het boek staat vol praktische tips. Lezers kunnen het gebruiken als een kookboek: gewoon kijken waar ze zin in hebben en uitproberen.

Heb je dan alles al zelf uitgeprobeerd wat in het boek staat?

Jawel, maar dat betekent niet dat alles wat in het boek staat ook mijn favoriete dingen zijn. Het is ook niet zo dat alles al aan bod gekomen is in mijn huidige relatie. Het is belangrijk om als koppel te kijken wat je leuk vindt. Niet iedereen staat voor alles open en dat hoeft uiteraard ook niet.

Moet ik een seksshop induiken om voorwerpen in huis te halen?

Nee hoor, er is voor elk wat wils. Ook wat voorwerpen betreft. Ik heb trouwens getracht zoveel mogelijk dagdagelijkse voorwerpen aan te halen als olie, fruit, ijsblokjes, slagroom, … En ook de standjes zijn voor de meeste mensen haalbaar. Je hoeft niet extreem lenig te zijn.

Voor welk doelpubliek heb jij dit boek uitgewerkt?

Voor iedereen vanaf zestien jaar. Ik vind dit boek trouwens een ideaal verjaardagscadeau voor de zestiende verjaardag. Ik zal het geven aan mijn dochter. Ik heb liever dat ze dit boek leest en met sommige beschrijvingen eens goed kan lachen dan dat ze porno bekijkt, want daar is meer risico dat ze een fout beeld van seks krijgt.

Heeft de gemiddelde Vlaming een saai seksleven?

Er is op zich niets mis met het missionarisstandje, een 69 of op zijn hondjes. Maar van mijn vorig boek werden meer dan honderdduizend exemplaren verkocht, dus lijkt het me toch een teken dat we vinden dat ons seksleven beter kan. Als je al meer dan vijftien jaar met dezelfde partner samen bent, dan ken je zijn of haar lichaam als een landkaart en weet je wat die fijn vindt. Het is dan bijzonder leuk om nieuwe zaken te ontdekken die je partner opnieuw kunnen prikkelen.

Ik denk dat veel mannen jouw man als ‘the lucky one’ aanzien …

(lacht) Euh ja, dat klopt. Maar laat dit duidelijk zijn: we hebben elkaar niet gekozen omwille van de seks. Het is wel zo dat ik hem heb leren kennen toen ik net mijn eerste boek uitgaf. Hij heeft me geïnterviewd. Nu zijn we vijftien jaar later en hebben we een dochter. Ja, mijn eerste boek heeft me dus de man van mijn leven opgebracht!

(Mieke Vercruijsse)

 

3 LEUKE TIPS

Tongval: Als zij denkt dat ze alles al heeft meegemaakt, bewijs dan het tegendeel: ga aan de slag met de onderkant van je tong. Je kunt eerst even een menthol-snoepje in je mond nemen en met een ‘frisse’ tong aan de slag gaan. De combinatie van lichte prikkeling met de koude lucht kan zeer ‘verfrissend’ werken.

Handschoen: Sommige koppels gebruiken graag een zachte leren handschoen. Daarmee stimuleren ze zachtjes de huid van hun geblinddoekte partner. Of stop een handschoen een uurtje in de diepvriezer en masseer er elkaars lichaam mee.

Badjas: Kleed hem uit en bind zijn polsen vast met de ceintuur van een badjas. Het enige wat jij mag doen, is zijn instructies opvolgen. De rest laat je aan zijn creativiteit over.

 

 

Spannende seks‘Spannende Seks’, Ilse Nackaerts, uit bij Van Halewyck ligt vanaf nu in de winkelrekken. Prijs: 19,99 euro.