Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Sinds de heropstart van de vastgoedmarkt is ook de interesse voor kustvastgoed weer groot. Nu reizen naar het buitenland onzeker is, vallen vooral tweede verblijven aan de kust in de smaak. De helft van de ruim 240.000 tweede verblijven in ons land is trouwens gelegen aan ’ t zeetje’. Maar hoe maak je nu de juiste keuze uit het ruime aanbod?

  1. Ligging

In immoland geldt eerst en vooral de wet van de drie L’en: locatie, locatie en locatie. Eerder dan door de woning zelf wordt de waarde bepaald door de ligging. Koop je een tweede verblijf om er zelf van te genieten, kies dan voor een omgeving die jou het best ligt. Wil je graag winkels, bakkers, apothekers in de nabijheid, dan is een woning in het centrum ideaal. Koop je een tweede verblijf met het oog op verhuur (bvb. aan de kust), dan spelen factoren als zeezicht, winkels, restaurants en openbaar vervoer een belangrijke rol.

  1. Check de staat van de woning

Check zeker ook de staat van de woning. De aankoopprijs kan dan misschien wel iets lager liggen, maar vergeet niet dat bij een ouder pand de kans op kosten groter is waardoor het totale kostenplaatje hoger kan uitvallen dan bij een nieuwbouw. Daarnaast kunnen de jaarlijkse kosten aandikken.

  1. Doe het nodige rekenwerk

Bovenop de verkooprechten bij aankoop moet je jaarlijks de onroerende voorheffing plus de gemeentelijke opcentiemen betalen. Vergeet ook de tweedeverblijfstaks niet. Ben je niet vertrouwd met het bezit van een appartement, dan kunnen de ‘gemeenschappelijke kosten’ soms verbazen. Het valt bovendien aan te raden om je vakantiewoning goed te verzekeren. Doe dus op voorhand het nodige rekenwerk, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

www.cib.be

(beeld getty images)