Match to Watch: Lukaku staat vandaag weer oog in oog met Ibrahimovic tijdens Milanese derby

2160
Alle voetbalogen zijn vandaag gericht op Romelu Lukaku en Zlatan Ibrahimovic wiens jarenlange sluimerende vuurhaard 26 dagen terug plots uitmondde in een ware inferno. (foto Getty Images)©Alessandro Sabattini Getty Images
Alle voetbalogen zijn vandaag gericht op Romelu Lukaku en Zlatan Ibrahimovic wiens jarenlange sluimerende vuurhaard 26 dagen terug plots uitmondde in een ware inferno. (foto Getty Images)

In Milaan en ver daarbuiten zit iedereen vanmiddag op het puntje van de stoel voor de Derby della Madonnina . Hoofdinzet: de leidersplaats in de Serie A. Daarnaast zijn alle ogen gericht op het duel in het duel tussen Romelu Lukaku en Zlatan Ibrahimovic. De gevoelsmens versus de straatvechter.

Coppa Italia. San Siro, 26 januari. Het is bijna rust wanneer zwaargewichten Romelu Lukaku en Zlatan Ibrahimovic schuimbekkend hoofd tegen hoofd staan, een hoop verwensingen gaan over en weer. Die avond spat een zweer van enkele jaren in alle kracht open. Na het treffen wordt er meer over de uitbarsting der kolossen dan over de kwalificatie van Inter Milaan gesproken. Amper 26 dagen later staan ze opnieuw tegenover elkaar. Deze keer in de Serie A met als prijs de eerste plaats. En toch zal ieder vergrootglas op Big Rom en Ibra gehouden worden. Met Italië-kenner Filip Joos en Dirk Gyselinckx, mede-ontdekker van Romelu Lukaku, kijken we achterom en blikken vooruit.

Vooroordelen

Waarom toch ging Lukaku mee in het straatgevecht met Ibrahimovic? De reden ligt in het verleden. Beiden waren nog ploegmaat bij Manchester United, waar Ibrahimovic zijn dubbende Belgische ploegmaat al wel eens durfde te jennen. En waar de Zweed de gevoeligheden van de Rode Duivel leerde kennen. Met als grootste raakpunt zijn moeder. “Zij is zijn God”, weet Dirk Gyselinckx, die Romelu Lukaku destijds wegplukte bij Wintam en hem als twaalfjarige eerst naar Lierse bracht en nadien mee richting Anderlecht lokte. “Een hele vriendelijke dame die aan diabetes lijdt, maar door Romelu op handen wordt gedragen. Hij heeft als kind heel erg te lijden gehad onder allerlei vooroordelen. Racisme, het feit dat hij als jonge voetballer altijd als ouder werd aanzien dan zijn werkelijke leeftijd, dat hij over onvoldoende technische bagage beschikte. Ook bij de jonge Duivels werd hij aanvankelijk weggelachen. Bij zijn moeder vond Romelu in iedere moeilijke fase van zijn leven warmte en begrip. Ibrahimovic moet hem heel diep hebben geraakt.”

Filip Joos hoopt enkele uren voor de derby alvast op een staakt-het-vuren tussen de twee grootmachten. “Het lijkt me het meest verstandig, maar ik weet niet of er daarvoor een draagvlak is. Elkaar een vuistje geven en zand erover. Iedereen zal met argusogen naar hun houding kijken.”

Eerste plaats

Een mens zou er haast nog de sportieve inzet bij vergeten. Inter en AC Milan leveren straks strijd om de eerste plaats. Krijgt Italië na negen jaar hegemonie van Juventus eindelijk nog eens een verse kampioen?
“Ik denk dat de kans groot is”, weet Filip Joos. “Ik geloof niet echt in Juventus dit seizoen. Plus, ze hebben hun zinnen hoofdzakelijk op de Champions League gezet. En dan zeg ik dat dit dé kans is voor Inter. Niet AC Milan? Pas op, zij zijn het grote mirakel. Niemand had hen daar bovenaan verwacht. Maar de titel, neen. Ik denk dat AC Milan eerder nog de tenen zal moeten uitkuisen om bij de eerste vier te eindigen dan dat Inter die eerste plaats zal mislopen. De wissel van de macht heeft vorige week ook al plaatsgevonden in het klassement en ik vrees dat Inter zijn prooi niet meer zal lossen. Ze hebben meer power en ervaring. Het is niet altijd oogstrelend, maar ze kunnen op ieder moment keihard toeslaan.”

Motivatie als kracht

Met dank aan Romelu Lukaku, die vorig weekend nog zijn driehonderdste doelpunt als prof nette en een enorm ruim aandeel heeft in het huidige succes bij Inter. Volgt straks dan toch de prijs waar hij zo naar hunkert?

“Ik gun het hem van harte”, benadrukt Dirk Gyselinckx, die enkele jaren geleden nog mee de jeugdafdeling van AC Milan ondersteunde. “Zijn grote kracht is zijn motivatie, noem het bijna fascinatie. Romelu wil altijd beter worden. Ik herinner me nog zijn eerste training bij de hoofdmacht van Anderlecht, waar hij door de anciens werd afgeremd omdat hij te hard liep. Wel, na die sessie pakte hij zijn kledij en ging in een andere kleedkamer zitten. Als hij slecht trainde, baalde hij ook enorm. Hij is niet af te stoppen, wil altijd meer. Als iemand die trofee verdient, dan Romelu wel.”

“Lukaku hunkert naar een prijs en het is zijn moment”, weet Filip Joos. “Hij heeft altijd bij ploegen gezeten waar het niet evident was om trofeeën te winnen. Everton, West Bromwich, een grijze periode van Manchester United. Maar deze titel zou veel goed maken. En laat ons wel wezen: als Inter als eerste eindigt, dan is het de titel van Lukaku.” (Kurt Guldentops)

Match to Watch (in samenwerking met Eleven Pro League): Drie vragen aan Eleven Sports-commentator Dieter Landuyt:

1. AC Milan staat 2de op één punt van Inter: hoe belangrijk is deze wedstrijd?

“Met daarna nog 15 wedstrijden te gaan, is verliezen geen ramp. Maar zeker voor AC Milan is het mentale aspect een issue: ze verloren vorig weekend van promovendus Spezia en moeten volgende week naar AS Roma. De kranten spreken zelfs van ‘Il derby della vertità’. De derby van de waarheid. Om te zien waar AC Milan staat. Maar vooral om te weten of Inter het dit keer wel kan waarmaken of dat ze het na de Europese uitschakeling ook in de competitie zullen verkwanselen. Wat ik niet verwacht: ik denk dat Inter na tien jaar dominantie van Juventus dit keer wel degelijk kampioen wordt.”

2. Zal het bekerincident tussen Lukaku en Ibrahimovic nog een rol spelen?

“Ongetwijfeld. Al denk ik dat ze zich naar buiten uit redelijk koest gaan houden. Ook omdat de disciplinaire commissie nog uitspraak moet doen over het vorige incident. Maar zeker voor Lukaku zal dat onderhuids een bron van motivatie zijn. Na de verwijten aan het adres van zijn moeder en over dat voodooverhaal bij Everton, zal hij gebrand zijn om Zlatan te tonen: ik ben hier de man van Milaan!”

3. Wat gaat er het verschil maken?

“De individuele klasse. Het zal een tweestrijd worden tussen Lukaku en Zlatan. Met een licht voordeel voor Lukaku, omwille van de voorgeschiedenis en omwille van de aanpak van Conte. Inter zal afwachtend beginnen en loeren op de counter en dat is natuurlijk het wapen van Lukaku.” (Christian Vandenabeele)