Kan je je bedenken als je met een vastgoedmakelaar in zee gaat?

249

Als je een beroep doet op een vastgoedmakelaar om je onroerend goed te verkopen of te verhuren, kan je je nadien nog bedenken. Katelijne D’Hauwers van Verenigde Eigenaars legt uit hoe dat juist in elkaar zit.

Als je als particulier een bemiddelingsovereenkomst afsluit met een vastgoedmakelaar, kan je je meestal gedurende zeven dagen bedenken. Het volstaat daarbij een aangetekende brief te sturen naar de makelaar. Je moet daarbij niet eens een reden geven waarom je je bedenkt. Sluit je het bemiddelingscontract niet af op het kantoor van de makelaar maar bij je thuis, dan heb je zelfs een langere bedenktijd van 14 dagen. De termijn kan zelfs nog langer zijn als de makelaar je niet liet weten dat je een bedenktijd hebt.

Hou er rekening mee dat de bedenktijd niet geldt voor de eventuele koop- of huurovereenkomst die je met een koper of huurder afsluit.

Laat je de bedenktijd voorbijgaan en krijg je nadien spijt, kijk dan in de overeenkomst voor hoelang ze is aangegaan en hoe je ze kan beëindigen. Weet dat als de makelaar van jou de exclusiviteit kreeg om te verkopen het contract maximaal 6 maand mag duren. Je moet het dan wel tijdig opzeggen om een stilzwijgende verlenging te vermijden.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

(bron foto: istock)