(foto één)

Uitgesteld kijken zit in de lift. Onze Zondagskijker tipt in deze rubriek een programma om alsnog (of zeker niet) te bekijken. Vandaag: Kinderkopkes.

Sebastiaan Bedaux

Een tv-programma over kinderen voor volwassenen, daar lag volgens Kristel Verbeke, productiehuis Sylvester Productions en zender Eén nog een gat in de markt. De voormalige K3-zangeres waagde de sprong en belandde in Kinderkopkes, waarin per aflevering een uitgebreid gesprek met een kind aan bod komt. Een gesprek over verlies en verdriet, zoals in de eerste aflevering van afgelopen maandag. Of over opvoeding, vooroordelen, verplichtingen, vrijheden, dromen en offers. Een kolfje naar de hand van Kristel, die naast moeder ook voorzitter van een advies- en overlegorgaan van het Kinderrechtencommissariaat is.

Auto-ongeval
Voor Ketnet maakte ze eerder al het programma Generatie K XL, nu is het de beurt aan een volwassen publiek om Kristel als tv-maker te omarmen. Laat mij alvast een poging wagen na aflevering 1: Kristel doet dat uitstekend en verdient een high five. De 12-jarige Emma vertelde opmerkelijk nuchter over de dood van haar vader, die twee en een half jaar geleden het leven liet in een auto-ongeval. En Kristel luisterde, stelde af en toe een goede vraag en werd getrakteerd op opmerkelijke antwoorden. Kristel: “Wanneer besefte je dat hij dood was?” Emma: “Toen ik hem zag. Daar lag hij dan, in een aparte kamer met een doek rond zijn hoofd, spierwit en ijskoud. Ik liep rond om te voelen of hij overal even koud was en ja, ik heb dan eigenlijk niks meer gezegd.” Slik.

In de auto op weg naar huis kaartte Kristel nog telefonisch na met haar moeder, een vriendin en een collega. Gesprekjes die ik niet altijd even interessant vond, maar wellicht wel emotionele intermezzo’s zijn waarin de kijker ook iets meer te weten komt over Kristel zelf. Of dit programma nu echt een gat in de markt heeft aangeboord, daar ben ik na één aflevering nog niet helemaal van overtuigd. Ik heb zelf geen kinderen, waardoor ik wellicht niet echt tot het doelpubliek van Kinderkopkes hoor. Maar dat het programma prima in elkaar zit en dat ook kinderen interessante gesprekspartners kunnen zijn, staat buiten kijf.

Kinderkopkes, elke maandag om 21u30 op één. ***