
Budgetvriendelijk feesten doe je zo
De lente is hét feestseizoen bij uitstek. Er is altijd wel een reden om te feesten en ook met een beperkt budget kan je er een onvergetelijk moment van maken. Met deze tips van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck houd je elk feest betaalbaar.
Budget eerst. Hoeveel heb je te besteden? Stel jezelf deze vraag bij elk feest, groot of klein, dat je gaat organiseren. Leg telkens vooraf vast hoeveel je wilt en kan uitgeven, en houd je aan dat budget. Zo vermijd je een nare geldkater achteraf.
Pak het anders aan. Alles wat voorgeschreven is en wat iedereen doet ‘omdat het nu eenmaal zo hoort’ kost jou (veel) geld. Durf de platgetreden paden te verlaten, dat loont.
Begin op tijd met de voorbereidingen. Dat geeft jou de mogelijkheid om prijzen te vergelijken, goedkopere alternatieven te vinden en zelf de handen uit de mouwen te steken.
Combineer feestjes. Heeft iemand in je gezin of familie ook iets te vieren? Overweeg dan een gezamenlijk feest.
Beperk de gastenlijst. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, maar ook des te meer kosten voor eten, drank, locatie en bedankjes.
“Heb je iets te vieren? Begin meteen te sparen. Dat verlicht de druk op je budget, en brengt rust in je hoofd”
Zoek een betaalbare locatie. Feestzaal erg prijzig? Vier thuis, in het clubhuis van de sportvereniging of huur een eenvoudig (parochie)zaaltje waar je zelf eten en drinken kan voorzien.
Laat iedereen meedoen. Nodig gasten uit om hun favoriete salade, dessert of drank mee te brengen. Je bespaart op eten én je kan uitpakken met een verrassend gevarieerd buffet.
Wees creatief. Wat je zelf doet, scheelt geld én het maakt je feest persoonlijker. Uitnodigingen en communiekaartjes? Die tekent en knutselt je zoon of dochter zelf. Een romantisch kapsel voor het feestvarken? Kijk op YouTube voor inspiratie en oefen vooraf. En feestversiering maak je zelf met wat je in huis hebt.
Leen wat je kan. Maak een lijst met alles wat je nodig hebt en dat je kan lenen bij familie of vrienden. Je ‘betaalt’ hen met een wederdienst.
Tweedehands outfit. Een feestoutfit hoeft niet nieuw te zijn om indruk te maken. Ook in de kringloopwinkel of in de online vintage shop vind je echte pareltjes, voor een prikje.
Kinderen baas. Voor een kinderfeest verleg je de focus van ‘wat willen volwassenen?’ naar ‘wat wil mijn kind?’ Staat er dan in plaats van een zesgangenmenu pannenkoeken of balletjes met krieken op het menu? Dat is gezellig lekker, en een pak goedkoper dan de voorgeschreven ‘moetjes’.
Zet in op sfeer, niet op luxe. Mensen onthouden de warmte en de gezelligheid, niet de dure champagne of het merk van het servies. De persoonlijke toets maakt het feest speciaal.
Entertainment om mee te scoren. Organiseer een quiz of speurtocht, richt met de muzikanten uit je familie een gelegenheidsband op, zet een karaoke-bar op, voorzie een tuindouche of waterglijbaan bij warm weer (ook die kan je lenen). Kijk op internet voor meer happy ideeën.
Vraag praktische hulp als cadeau. In plaats van een traditioneel cadeau, kunnen vrienden of familie helpen met opbouwen, koken, de muziek verzorgen of fotograferen. Vriendschap en gezellig samenzijn maken je feest des te leuker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier