Wil je duurzamer eten maar weet je niet goed hoe? Met deze drie eenvoudige en makkelijke tips van onze fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet zet je alvast belangrijke stappen naar een duurzamer leven.
1. Verspil zo min mogelijk voedsel
Voedselverspilling tegengaan begint in je eigen keuken. Plan je boodschappen vooraleer je naar de winkel trekt, kook met restjes en bewaar slim. Vries overgebleven porties in of gebruik ze de volgende dag in een soep, salade of omelet. Kies seizoensproducten en let op houdbaarheidsdata – ‘ten minste houdbaar tot’ betekent vaak dat het ook na die datum nog prima eetbaar is.
2. Eet minder rood en bewerkt vlees
Vlees heeft een hoge milieu-impact. Vooral rood vlees (rund, varken, geit en schaap) is heel belastend voor het milieu. Eet minder rood vlees door simpele vervangingen in je maaltijden te maken. Kies bijvoorbeeld voor kip, vis of plantaardige eiwitten zoals linzen, kikkererwten of tempeh. Ook mager varkensvlees of gevogelte kunnen een goed alternatief zijn. Varieer met verschillende eiwitbronnen en vul je bord met groenten, peulvruchten en volle granen. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen zonder afhankelijk te zijn van rood vlees.
3. Let bij groente en fruit op herkomst en seizoen
Kies voor seizoensgebonden producten, omdat deze verser zijn en minder transport vereisen. Lokale producten hebben bovendien vaak een kleinere ecologische voetafdruk. Door bewust te kiezen voor wat er op dat moment beschikbaar is, draag je bij aan een duurzamer voedselsysteem en geniet je van de beste smaken.