
Binnenkijken in een verrassende rijwoning met buurtfunctie: “In fases renoveren loont”
De rijwoning van een alleenstaande dame was ernstig beschadigd na een brand. Na haar eerdere verbouwing startte ze opnieuw om de woning grondig te renoveren. Om het budget te kunnen spreiden, werkte ze de renovatie in fases uit. Ze wou dat haar woning dienst kan doen als buurtfunctie. Haar thuis is vandaag ook een slaapplek voor fietsende reizigers.
(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Filip Dujardin)

1/5
De woning valt op in het straatbeeld.

2/5
De woning werd overtrokken met een isolatieschil bekleed in staal.

3/5
Het gelijkvloers doet dienst als eet-, woon- en werkruimte.

4/5
Intacte delen zoals de trap, die niet beschadigd raakten bij de brand, werden behouden.

5/5
Ook via de trap kan het daglicht de woning binnendringen.

1/5
De woning valt op in het straatbeeld.

2/5
De woning werd overtrokken met een isolatieschil bekleed in staal.

3/5
Het gelijkvloers doet dienst als eet-, woon- en werkruimte.

4/5
Intacte delen zoals de trap, die niet beschadigd raakten bij de brand, werden behouden.

5/5
Ook via de trap kan het daglicht de woning binnendringen.





“Vanuit milieubewust materiaalgebruik kozen we om de nog intacte delen zoals vloeren, gemene muren en de trap van de woning te behouden”, start architect Tom Vanhee het verhaal.
Een belangrijk uitgangspunt was om de woning te verbouwen volgens de passiefhuisnorm standaard. “Hierbij dienden we weldoordacht de ramen te mikken in de woning. De gemene muren zijn geïsoleerd om koudebruggen te vermijden. De voorgevel is binnen en buiten geïsoleerd, ook hier om thermische bruggen te vermijden.”
Meerdere uitdagingen
Via verschillende ontwerpmaquettes en verschillende open besprekingen met de opdrachtgever werd uiteindelijk voor een ontwerp gekozen waar de woning overtrokken werd met een isolatieschil bekleed met staal. Een materiaal dat tegelijk ook onmiddellijk de buurtfunctie een gezicht geeft.
Het luchtdicht maken van de woning en het doorgedreven isoleren van de woning in alle knooppunten, rekening houdende met de bestaande constructies, bleken geen sinecure. Tom Vanhee: “Ook het niveauverschil vormde een beperking maar tegelijkertijd een dankbaar en stimulerend uitgangspunt. Het landschapsniveauverschil en de overvloedige lichtinval in de woning verhogen de ruimtelijkheid en zorgen ervoor dat ook de ruimten aan de straatgevel nog een goede relatie met de tuin krijgen.”
Oppervlakte benutten
De woning heeft een polyvalente woon-, eet- en werkruimte op het gelijkvloers. De bestaande kelder is met een met tegengewicht openende vloer afgesloten en wordt als technische ruimte gebruikt. Op de verdieping zijn er twee slaapkamers en een badkamer. Een derde slaapkamer met badkamer is mogelijk. De totaaloppervlakte is zo functioneel mogelijk gebruikt. Zo zitten in de treden midden in de woning bergruimten en is de vloer naar de kelder opklapbaar. De trap, gemaakt door de studenten van het VTI Roeselare, werd zo ontworpen dat die ook maximaal het licht laat binnenkomen. De opdrachtgever wenste ook een leemkachel om de woning op te warmen.
In fases
Omwille van budgettaire redenen pakte bouwvrouw Nele de renovatie in fases aan. “Het biedt ook tijd om verder te sparen en vervolgens ook meer er je droomhuis van te maken. Na de brand stopte ik het volledige verzekeringsbedrag, een erfenis en twintig jaar lang mijn eigen loon in deze renovatie. Mijn leven heeft vele jaren on hold gestaan. Elke euro ging naar de woning. Het is niet gemakkelijk geweest, maar nu is het genieten”, vertelt Nele.
Verbouwtips
Als alleenstaande verbouwer heeft Nele nog een gouden tip: “Ik vind dat velen zich extra stress opleggen. Ik heb als kind en als volwassene geen trauma opgelopen omdat er nog geen binnendeuren waren en ik een tijdje op de kale vloer moest leven. Pas als je er woont, ervaar je de woning en kan je op die manier ook nog op tijd aanpassingen maken. Let er ook op dat je een betrouwbare architect onder de arm neemt die ook als bemiddelaar kan optreden tussen jezelf en de aannemer.”
Woonfiche
• Locatie: Vilvoorde
• Architect: atelier tom vanhee
• Type woning: rijwoning
• E-peil/S-peil: passieve woning
• Renovatieperiode: 2012-2020
• Woonoppervlakte: 143 m2
• Gezinssituatie: alleenstaande
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier