Ontbijtbabbel met actrice, model en onderneemster Lize Feryn: “Ik ben heel hard in het reine met mezelf”

2500
Lize Ferryn schittert straks in het tweede seizoen van Beau Sejour: “Ik was zelf ook een grote fan van die eerste reeks en begrijp heel goed waarom dit wereldwijd zo’n succes werd.” (GF)
Lize Ferryn schittert straks in het tweede seizoen van Beau Sejour: “Ik was zelf ook een grote fan van die eerste reeks en begrijp heel goed waarom dit wereldwijd zo’n succes werd.” (GF)

Vier jaar na het bijzonder succesvolle eerste seizoen keert Beau Séjour terug naar het televisiescherm. De intrigerende fictiereeks speelt zich niet langer af in Limburg, maar aan de Belgische Kust waar het personage van Gene Bervoets zijn eigen dood onderzoekt. Een andere belangrijke rol is weggelegd voor Lize Feryn, met wie we voor de gelegenheid digitaal ontbijten.

Het moet een heftige maand geweest zijn voor Lize Feryn, bedenk ik me, terwijl ik online op haar wacht voor ons Zoom-gesprek. Een paar weken geleden, na een perslek, trad ze met acht andere vrouwen naar buiten in de rechtszaak tegen Bart De Pauw. Niet veel later mag ze praten over die prachtrol in de tweede reeks van Beau Séjour. Vragen over de rechtszaak beantwoordt ze (begrijpelijk) niet, ongetwijfeld krijgt ze genoeg bagger over zich heen. Bovendien ben ik vooral geïnteresseerd in de nieuwe zondagavondfictie op Eén. “Spoilers ga ik niet kunnen geven, omdat er heel wat tijd zit tussen de opnames en de uitzendingen, en ik zelf al zoveel vergeten ben (lacht) . Maar dat maakt het voor mij leuk: ik ga zelf met open blik kunnen kijken naar al die afleveringen.”

Beau Séjour 2 is geen vervolg op het eerste seizoen, maar het ijzersterke concept blijft onveranderd.

Klopt. Mijn vader in de reeks, Maurice (gespeeld door Gene Bervoets, red.) , ziet zichzelf hangen aan de mast van de Beau Séjour. De Beau Séjour is dit keer dus geen hotel in Limburg, maar een boot. Het lijkt een zelfmoord, maar er klopt iets niet. Maurice gelooft niet dat hij zelfmoord zou plegen. Om te achterhalen wat er precies gebeurd is, onderzoekt hij als dode zijn eigen overlijden. Dat concept blijft sterk.

De eerste reeks scoorde zelfs internationaal. De Amerikaanse auteur Stephen King bleek fan. Zorgde dat voor extra druk?

Niet echt. Kijkers moeten niet te veel gaan vergelijken. Dit is een nieuw verhaal met een nieuwe cast. Dat houdt een risico in, omdat de personages uit de vorige reeks zo geliefd waren. Ik was zelf ook fan en snap waarom het zo’n succes werd. Ik hoop nu dat iedereen met een open blik gaat kijken en ook dit tweede seizoen omarmt.

De kans is wel groot dat deze reeks ook ooit op Netflix terechtkomt en dan weer een groot publiek trekt. Stond je daar bij stil?

Dat er mogelijk internationaal succes in het verschiet ligt, bedoel je? Ik ben gestopt met zo te denken. Het is totaal nog niet zeker dat dit op Netflix komt. Ik hoop natuurlijk van wel. Niet zozeer voor mijn carrière, maar omdat je als acteur trots kunt zijn op zo’n reeks en het daarom een zo groot mogelijk publiek gunt. Ik weet wel al dat het ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk op televisie zal komen, wat al heel fijn is. Mocht het op Netflix komen, betekent dat trouwens niet dat er automatisch internationale kansen voor mij of andere acteurs uit de reeks zullen volgen. Ik heb zelf ooit nog meegespeeld in een Hollywoodproductie – ‘Emperor’ met Adrien Brody – die helaas nooit is uitgekomen. Die film bestaat, maar er is van alles misgelopen met het productiehuis waardoor hij nooit getoond is.

Ik ben heel gelukkig met waar ik nu sta in het leven.”

Je bent bijna 28, actrice, model en onderneemster. Sta je carrièregewijs waar je hoopte te staan?

Ik mag niet klagen, ik heb als actrice echt al heel wat mooie dingen mogen doen en ben vooral blij dat ik niet ‘getypecast’ wordt. Ik had in 2020 opnames voor een humoristisch sketchprogramma, maar ook voor een historische reeks in Nederland. Ik heb al in een Duitse en Nederlandse film mogen meespelen. Nogmaals, ik mag echt niet klagen. Ik heb ooit wel even getwijfeld om naar Amerika te trekken, maar het is zoveel fijner om mooie, grote rollen in België te mogen spelen dan in Amerika de zoveelste in rij te zijn voor een gastrol. Ik vind het hier in België eigenlijk ook zo gezellig. Zeker met Aster ( Nzeyimana , haar vriend en sportanker, red.) aan mijn zijde verkies ik absoluut een carrière in Vlaanderen boven een Hollywoodcarrière. Nu ik erover nadenk: ik ben heel gelukkig met waar ik nu sta in het leven. Ik merk dat ik heel hard in het reine ben met mezelf. Ik weet waar ik sta, wat ik kan en wat ik wil. Dat is een fijn gevoel.

Ik heb je in 2020 vaak op tv zien opduiken: De Slimste Mens, The Masked Singer, #hetisingewikkeld 2. Was 2020 op professioneel vlak nog oké, ondanks corona?

Eigenlijk wel. Ik heb het geluk dat ik weinig theater speel. Vooral theatercollega’s hebben een verschrikkelijk jaar gehad, en nog steeds. Voor mij is er geen werk weggevallen. Met momenten was het druk. Natuurlijk komen sommige projecten eerder toevallig op hetzelfde moment op televisie. #hetisingewikkeld was al in 2019 ingeblikt, maar kwam vorig jaar pas op tv. Oh, ik zat trouwens ook samen met Aster in De Code van Coppens. Dat was misschien wel de leukste dag van 2020.

Als corona ooit achter de rug is, wat is dan het eerste dat je doet?

Naar een muziekfestival gaan. Dat heb ik echt enorm gemist. Met Aster heb ik al een paar jaar op rij alle festivals gedaan. Wij zijn heel sociale beestjes, dus ik zou heel veel vrienden uitnodigen en een feestje bouwen. Ik bedoel dat echt niet ongevoelig. Ik besef hoeveel ellende corona heeft veroorzaakt voor heel wat mensen. Maar als ik toch even ongebreideld mag dromen…

Beau Séjour, vanaf vanavond elke zondag om 20.45 uur op Eén.