Ontbijtbabbel met tv-presentatrice Evy Gruyaert: “Ik heb geleerd om niet te streng te zijn voor mezelf”

1749
Afgelopen week startte al seizoen 6 van Stukken van Mensen. “Zonder dikkenekkerig te willen klinken: ik was echt fier op wat we gemaakt hebben. En het was een van de eerste keren dat ik durfde te kijken met mijn echtgenoot erbij.” (GF)©Charlotte Speck
Afgelopen week startte al seizoen 6 van Stukken van Mensen. “Zonder dikkenekkerig te willen klinken: ik was echt fier op wat we gemaakt hebben. En het was een van de eerste keren dat ik durfde te kijken met mijn echtgenoot erbij.” (GF)

Afgelopen maandag schoot het VIER-programma Stukken van Mensen pijlsnel uit de startblokken met een nieuw verkooprecord en uitstekende kijkcijfers. Tot grote tevredenheid en fierheid van gastvrouw Evy Gruyaert, die enigszins tot haar eigen verbazing al zes seizoenen mocht inblikken. “En hopelijk is het nog lang niet afgelopen.”

Start 2 run, Yoga met Evy, Lopen met Evy, Start to swim, fitness, golf, bike, walk,… Afgaande op haar arsenaal aan zelfgeschreven boeken zou je vermoeden dat Evy Gruyaert de meest sportieve en gebalanceerde vrouw ter wereld is. Maar dat blijkt een foute perceptie, verklaart de sympathieke tv-presentatrice al snel. “Ik heb zelf ook geen tijd om elke dag anderhalf uur lang de meest exotische yogaposes uit mijn lichaam te toveren. Twee poses elke ochtend, tien minuten lang, that’s it . Uiteraard ga ik ook nog graag en regelmatig lopen, maar ook daarin ben ik niet meer te streng voor mezelf. Ik ben ooit geopereerd aan mijn rechterknie, mijn linkerknie is ook al eens uit de kom geschoten en ik ben de kaap van de 40 gepasseerd. Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn lichaam. Ik doe mijn best, maar I’m only human .”

Meer nog: ik hoor van bepaalde mensen uit jouw professionele entourage dat de kijker toch een verkeerd beeld van je heeft.

Je bedoelt dat ik stiekem een echt ‘vetzakske’ ben? (lacht) Dan weet ik al van wie dat komt. Helaas kan ik dat niet ontkennen, al hoeven we daar nu toch niet te diep op in te gaan. Misschien giet ik het ooit wel in een boek, een ‘Start to Vetzak’ ofzo. (lacht)

Afgelopen week startte seizoen 6 van ‘Stukken van Mensen’. Had jij zelf ooit gedacht dat dit programma zo lang op de buis zou zijn?

Weet je dat ik de dag voor de uitzending al een soort kinderlijke spanning voelde, alsof Sinterklaas zou komen. Hopelijk met een leuk cadeau in de vorm van goede kijkcijfers – wat trouwens ook het geval was. Zonder dikkenekkerig te willen klinken: ik was echt fier op wat we gemaakt hebben. En het was een van de eerste keren dat ik durfde te kijken met mijn echtgenoot erbij. Meestal doe ik dat liever alleen. Ik vind het moeilijk om naar mezelf te kijken met anderen erbij. Maar nu was ik zo trots, vooral op onze dealers. Ik zat zelf met de glimlach naar het scherm te staren. Een leuk compliment voor mijn eigen programma. (lacht) Maar of ik gedacht had dat Stukken van Mensen na zoveel jaar nog zou bestaan? Eerlijk? Nee. Niemand had dat verwacht, denk ik. We zijn destijds van start gegaan als een soort underdog, maar al snel bleek dat de Vlaming het wel kon smaken. Ik denk dat het die leuke combinatie is van bijzondere dealers en bijzondere objecten. Elke dealer heeft zijn eigen karakter, zijn manier van onderhandelen, zijn eigenaardigheden,… Bovendien gaat het over echte centen.

Komt er nog een nieuw seizoen? En heb jij nog meer tv-werk in 2021?

Of er een nieuw seizoen komt, weet ik niet. Heel graag wat mij betreft, maar je weet hoe het gaat: alles hangt af van kijkcijfers. Voorlopig ligt er voor mij, op tv-gebied, nog niks vast voor dit jaar. Maar sowieso is dit een branche waarin je heel flexibel moet zijn. In de meer dan 20 jaar dat ik in het vak zit, ben ik zo flexibel als een elastiek geworden. (lacht) Dat vind ik ook wel een leuk aspect aan de job, je weet nooit hoe je jaar eruit zal zien. Vroeger gaf me dat wel stress, maar nu houdt het alles boeiend. Ik vertrouw erop dat wanneer je iets kunt en je hard wil werken, dat je dan opgemerkt wordt en er altijd wel een nieuwe trein passeert.

Je bent natuurlijk ook het gezicht en de stem van heel wat sportieve ‘Start 2’-projecten. Heb je gemerkt dat corona een impact heeft gehad op de drang naar beweging en gezondheid?

Enorm! Dat hebben we niet alleen voor yoga gezien, maar vooral voor het lopen. Heel veel mensen wilden letterlijk even weglopen van thuis en dat combineren met een work-out en me-time. Zoveel mensen zijn beginnen te lopen, of zijn herbegonnen in coronatijden. We hebben een stroom aan berichten gekregen in de ‘Start 2’-community, en het is de bedoeling om iedereen persoonlijk te antwoorden. Daar maak ik een erezaak van. Start 2 Run is een groot merk geworden, een positieve en aanmoedigende kracht. Dat matcht heel goed met wie ik ben als mens.

Start 2 Run is een groot merk geworden, een positieve en aanmoedigende kracht.

Je hebt zelf twee kinderen van 4 en 8. Ik kan me voorstellen dat je zelf ook wel eens wilde weglopen van thuis, zeker toen je plots aan ‘pre-teaching’ moest doen.

Ik wilde mijn twee schatten van kinderen inderdaad ook wel eens achter het behang plakken. (lacht) Die periode van pre-teaching, dat was af en toe zot worden. Maar iedereen zat en zit in hetzelfde schuitje, al ben ik blij dat mijn kinderen nog steeds – voorlopig – fulltime naar school kunnen. Dat vind ik heel belangrijk. Want school is zoveel meer dan enkel les krijgen en info verwerken. Daar heb ik dus wel veel over gepiekerd. Maar pessimistisch ben ik nooit geweest. Ik ben er het afgelopen jaar verrassend goed in geslaagd om het glas halfvol te blijven zien.

Nochtans moet jij regelmatig de strijd aangaan met migraine. Je hebt er zelfs een boek over geschreven.

Ik voel op dit eigenste moment zelfs dat er weer iets opkomt, hoewel ik net een hele zware aanval achter de rug heb. Een aanval van vier dagen, wat echt uitzonderlijk lang is. Ik ben van nature positief ingesteld, maar tijdens zo’n aanval wil je door de pijn en de hulpeloze situatie weg uit je eigen lichaam en hoofd. Alles doet dan zoveel zeer dat je zelfs niet kunt wenen van de pijn, net omdat dat te veel pijn doet. Zelfs mijn aanvalsmedicatie helpt op zo’n moment niet. Migraine heeft een grote impact op mijn leven, al heel mijn leven lang, en een oplossing is helaas nog niet in zicht.

Stukken van Mensen, elke maandagavond om 21.35 uur op VIER.