Ontbijtbabbel met muzikant, acteur en binnenkort ook musicalster Erik Goossens: “Leopold 3 heb ik jarenlang moeten uitzweten”

1303
Erik Goossens speelt straks met ‘The Bodyguard’ zijn eerste musical. “Het vreemde aan mijn rol is dat ik eigenlijk niet moet zingen.” (foto SBedaux)
Erik Goossens speelt straks met ‘The Bodyguard’ zijn eerste musical. “Het vreemde aan mijn rol is dat ik eigenlijk niet moet zingen.” (foto SBedaux)

Met ‘Leopold 3’, een grote rol in Familie en eigen programma’s als ‘Super 50’ en ‘Kan Dit?!’ was Erik Goossens in de jaren negentig niet weg te slaan uit de showbizz. Nu, op z’n 53ste, ziet het leven er totaal anders uit. Al blijft Erik muziek (en plezier) maken met ‘De Grungblavers’ en maakt hij over een paar maanden zijn musicaldebuut in… ‘The Bodyguard’.

De zon schijnt door de ramen van Boxs, het creative agency van Erik Goossens, waar we tussen de vleugelpiano en een gigantische vergadertafel ontbijten. Hier speelt het professionele leven van Erik, de ondernemer, zich af. Al heeft hij de showbusiness nog lang niet vaarwel gezegd. “Normaal gezien stond ik nu met De Grungblavers in de Lotto Arena. Door corona is dat nu uitgesteld naar volgend jaar.” Op een terugkeer naar de bühne hoeft hij gelukkig niet zo lang te wachten. Erik sleepte de hoofdrol van de topmusical The Bodyguard in de wacht, die in september in première gaat.

Als ik me niet vergis, wordt dit jouw eerste musical.

“Klopt. Ik sta ondertussen al 25 jaar op de planken, maar heb nooit eerder meegespeeld in een musical. Geert Allaert van Music Hall belde mij een maand of twee geleden met de vraag of ik de hoofdrol wilde in The Bodyguard , dat een ‘dinner show’ is in Studio Zuid – de voormalige Zuiderkroon in Antwerpen. Zo’n dinner show is een nieuw concept in Vlaanderen, een totaalbeleving, waarbij het publiek gastronomisch kan genieten en dan getrakteerd wordt op een mooie voorstelling. Musical is nu niet direct mijn wereld, maar ik heb wel een speciale band met de locatie. Die Zuiderkroon was mijn idee zoveel jaar geleden, en mijn broer heeft het gebouwd. ”

Je kunt zingen en je kunt acteren. Dit zal dus ook wel lukken?

“Het vreemde aan mijn rol is dat ik eigenlijk niet moet zingen. Of misschien één nummer. Maar ik moet het natuurlijk wel geloofwaardig brengen. Ik zal uit mijn pijp moeten komen om daar een mooie prestatie neer te zetten. Het is ondertussen alweer anderhalf jaar geleden dat ik nog op de planken heb gestaan. Dat wordt dus weer even wennen. Maar ik ga me volledig smijten en dan komt dat wel goed.”

Ik solliciteer hier nu openlijk naar: gevraagd worden voor ‘Liefde voor Muziek’”

Mag ik zeggen dat je toch een ietwat bizarre carrière hebt? Je studeerde af aan de Jazzstudio en Studio Herman Teirlinck, om in de jaren negentig bekend te worden met een boysband en een rol in een soap. En nu maak je dus je musicaldebuut.

“Ik heb altijd gedacht dat als ik iets populairs deed en daar een groot publiek mee bereikte, dat dat publiek dan automatisch zou volgen naar projecten die ik zelf wilde doen. Pas veel later ben ik erachter gekomen dat het zo niet werkt. De fans van Leopold 3 kreeg ik niet mee naar een muzikaal project met mooie teksten en ingewikkelde jazzarrangementen. En het publiek dat toen tegen Leopold 3 was, kreeg ik ook al niet meer mee naar serieuze projecten, net omdat ik die van Leopold 3 was. Een raar fenomeen was dat, Leopold 3 . Nummers die wij op een kwartiertje schreven, bleven soms acht of negen weken op 1 in de hitlijsten staan. Nummers waar ik zelf in geloofde, haalden de cd niet eens. Achteraf bekeken was Leopold 3 een vergiftigd geschenk. Ik werd niet meer serieus genomen, terwijl ik toch van Studio Herman Teirlinck kwam, waar nota bene Wannes Van de Velde mijn mentor was. Ik had even goed de artistieke weg op kunnen gaan, maar door een samenloop van omstandigheden werd het destijds Leopold 3 en Familie , en programma’s als Super 50 en Kan Dit?! . Op dat moment snapte ik de gevolgen van mijn keuzes niet. Maar daardoor heb ik in mijn carrière donkere periodes gekend, waar ik ondertussen wel uitgekropen ben.”

Dus je hebt wel spijt gehad van ‘Leopold 3’?

“Absoluut. Ik heb daar na Leopold 3 wel een paar jaar spijt van gehad. Maar nu niet meer. Patje ( Krimson , red.) en ik horen elkaar ook nog af en toe en hebben zelfs eens gepraat over een theatertournee. Samen hebben we een behoorlijk repertoire, daar valt wel een leuke show van te maken. Of wat nog leuker zou zijn – en ik solliciteer hier nu openlijk naar: gevraagd worden voor Liefde voor Muziek . Ik vind het heel jammer dat die vraag ons nooit gesteld is. Want dat zou ik wel graag doen. Met Leopold 3 hebben we wel zeven of acht nummer 1-hits gehad, dus materiaal is er genoeg.”

 

‘The Bodyguard’, info en tickets via musichall.be of 078 486 345.