Vanaf aanstaande vrijdag pakt de gigantisch populaire Nederlandse zanger Jan Smit muziekminnend Vlaanderen weer helemaal in. Zijn nieuwe theatertournee start in de Capitole in Gent en eindigt eind november in het Hasseltse Ethias Theater. “Ik denk steeds dat ik in Vlaanderen niet meer kan groeien, maar telkens heb ik het bij het verkeerde eind.”

Jan Smit houdt van Vlaanderen en Vlaanderen houdt van Jan Smit. De liefde is dus wederzijds en dat zal tijdens de nieuwe theatertournee van de Volendamse zanger – adequaat getiteld ‘Jan Smit Live in Vlaanderen’ – nog vijf keer duidelijk worden. Te beginnen in Gent komende vrijdag. Maar voordat het zo ver is, logeert de bekende Nederlander nog een paar nachtjes op de boot bij Gert en James in de VIER-talkshow Gert Late Night. “Ik maak heel graag tijd voor Vlaanderen. Ik kom niet zomaar twee keer per jaar een promotourtje doen om dan weer snel weg te wezen. Ik denk dat ik op een jaar wel veertig dagen in Vlaanderen rondloop. Voor optredens, signeersessies, fotomomenten, maar ook voor mijn eigen ontspanning. Ik was bijvoorbeeld laatst nog in Gent met mijn vrouw. Gewoon als toerist. Lekker ontspannen op zo’n bootje door die prachtige binnenstad.”

Vertel eens iets over je tournee door Vlaanderen. Wat mag het publiek daarvan verwachten?

Ik heb vorig jaar een album gemaakt, genaamd ‘Met Andere Woorden’, met nummers die Nederlandse artiesten speciaal voor mij schreven. Guus Meeuwis werkte daar bijvoorbeeld aan mee, en Barry Hay van Golden Earring. Een aantal van die nummers heb ik verwerkt in mijn theatershow, aangevuld met de grootste hits uit mijn inmiddels 22-jarige carrière. Ik heb alleszins weer heel veel zin om voor een Vlaams publiek te spelen. Sinds mijn doortocht in het Antwerpse Sportpaleis dacht ik dat het voor mij in Vlaanderen niet groter of beter kon, maar ik blijf hier telkens groeien. Hoe dat kan, weet ik niet precies.

Is het publiek hier anders dan in Nederland? Kan jij hier trouwens nog rustig over straat?

Nou, ik moest net toch even uit Blankenberge vluchten. Maar ik had daar wel twee nummers gezongen, dus ik werd wel onmiddellijk herkend. Het is trouwens ook niet zo dat ik in Amsterdam geëscorteerd moet worden op straat. Maar het publiek is wel anders ja, veel beleefder en beschaafder. Nederlanders zijn toch een stuk brutaler. Vlamingen zouden nooit naast me komen zitten met de telefoon in de hand om ongevraagd een foto te maken. In Nederland ben je wat dat betreft loslopend wild. Een Vlaming vraagt dat netjes. Veel Nederlanders zouden daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Naast muziek maken en optreden heb je nog een grote passie: voetbal. Je bent zelfs bestuurslid bij FC Volendam.

Klopt. Ik zit daar al zes jaar in het bestuur. Ik woon vlakbij het stadion en ben eigenlijk wel elke dag op de club te vinden. Een paar uur per dag spendeer ik aan FC Volendam. Er is sinds kort ook een Vlaamse Alliantie Volendam, die geld in onze club investeert. En een samenwerking met Club Brugge. Hopelijk volgen de sportieve prestaties. Momenteel spelen we in de Eerste divisie (onze Eerste klasse B) en binnen de twee jaar willen we weer meestrijden op het hoogste niveau. Dat is mijn planning tenminste.

“Ik maak heel graag tijd voor Vlaanderen.”

Jouw ideale zondag is dan ook gevuld met voetbal?

FC Volendam speelt altijd op vrijdagavond, maar als je in de hoogste klasse speelt, betekent dat zondagvoetbal. Dus in mijn ideale wereld speelt FC Volendam op zondag (lacht), want dat betekent dat we gepromoveerd zijn. Maar nu ook al is zondag een voetbaldag bij ons thuis. Op zaterdag moet ik altijd werken, maar op zondag wil ik eigenlijk voetbal kijken van ’s middags tot ’s avonds. De hele dag staren naar zo’n groen scherm, heerlijk! Mijn vader deed dat vroeger ook altijd, en mijn zoontje vindt het ook heerlijk. Of mijn vrouw het zo fijn vindt? Van maandag tot zaterdag bemoei ik me niet met wat er op televisie komt, maar op zondag is het nu eenmaal voetbal. Gelukkig heeft ze geen hekel aan voetbal. Behalve als ik te veel over FC Volendam praat. Want daarin zou ik nog wel kunnen verbeteren (lacht).

Op 27 september start de theatertournee ‘Jan Smit Live in Vlaanderen’ in de Capitole in Gent. Op 4 oktober volgt Kursaal Oostende, op 3 november de Stadsschouwburg in Antwerpen, op 15 november de Oktoberhallen in Wieze en eindigen doet Jan Smit op 22 november in het Ethias Theater in Hasselt. Meer info: www.jansmit.com.