Vanaf september begint radiolegende Peter Verhulst weer aan een nieuw seizoen van De Topcollectie, maar ook in de zomermaanden zit de sympathieke presentator niet stil. Elke zondag, tussen 10 en 12 uur, vuurt Peter golden oldies op z’n luisteraars af in het nieuwe radioprogramma Yesterdayland. “Deze zomerregeling geeft me de kans om te herbronnen en in september met een frisse geest aan De Topcollectie te beginnen.”

Met maar liefst 35 radiojaren op de teller mag Peter Verhulst een radio-icoon genoemd worden. De vriendelijke Duisburgenaar (deelgemeente van Tervuren) begon ooit, als stagiair-omroeper, bij Radio 1 (toen BRT 1), werd groot bij Studio Brussel, verhuisde naar Donna en werkt sinds 2003 voor Radio 2, waar hij ook wenst te eindigen – als hij tenminste niet door Klara gekaapt wordt in deze laatste jaren van z’n carrière. “Ik heb altijd het geluk gehad door te kunnen groeien naar een ander net. Maar ik denk dat Radio 2 nu toch wel de laatste halte is (lacht). Al zou ik met mijn liefde voor klassieke muziek mijn draai ook nog wel bij Klara kunnen vinden.”

Je presenteert elke zondagvoormiddag het nieuwe programma Yesterdayland. Voor wie nog niet eerder luisterde: waar gaat dat over?

Yesterdayland is een oldies-programma dat in de plaats gekomen is van De Pré Historie Zomer. Zoals je weet is Guy De Pré met pensioen, maar blijft hij wel de gewone Pré Historie (vanaf september) presenteren.  Maar in de zomermaanden moest iemand zijn behoorlijk grote schoenen vullen en muzikaal lag het voor de hand om iets te doen met oldies. In Yesterdayland maken we muzikale dagboeken. We keren vandaag bijvoorbeeld terug naar de 21ste juli van een bepaald jaar, ergens tussen jaren zestig en negentig. We kijken naar wat er op die dag in de muziekgeschiedenis is gebeurd. Wie speelde op die dag op welk festival? Welke muzikale grootheid is er op die dag gestorven? De focus dus op die ene dag in de muziekgeschiedenis.

Yesterdayland is niet toevallig ook de naam van het muziekfestival dat op 24 augustus in Bobbejaanland plaatsvindt.

Klopt. Dat festival dat nu voor de derde keer plaatsvindt, draait rond hetzelfde thema: oldies. De Bellamy Brothers staan daar bijvoorbeeld op de affiche. Die heb ik vorige week nog gedraaid in mijn programma. Vanaf volgende week geven we trouwens elke week vijf duotickets weg voor het festival.

Dat festival zet muziek van de jaren 60, 70 en 80 in de schijnwerper. Heb jij een bepaalde voorkeur voor een decennium?

Op het einde van de jaren 60 was ik 9 jaar. Ik heb The Beatles nog weten beginnen en daar is veel van blijven hangen. De jaren 70 waren mijn humaniorajaren. Daar is héél veel van blijven hangen. En in de jaren 80 was ik al bij StuBru aan de slag, daar weet ik ook alles van. Ik hou eigenlijk van alle muziekgenres, maar als ik zelf thuiskom van het werk, dan zet ik klassieke muziek op. Liefst van al Bach.

Je hebt ook een passie voor koken. Sta jij op zondag lang in de keuken?

Oh ja hoor. Ik kook elke dag, vers. En op zondag mag het wat specialer zijn. Nu is het natuurlijk iets moeilijker met Yesterdayland op zondagochtend, maar normaal gezien sta ik op zondag altijd om 7 uur op, rij ik naar de bakker en begin niet lang na het ontbijt al te koken. Als ik geen radiopresentator was geworden, was ik nu wellicht kok geweest. Deze zomer is trouwens de eerste in twintig jaar dat ik geen ‘kookouder’ ben op chirokamp. Samen met mijn vrouw heb ik dat twintig jaar lang gedaan, voor de plaatselijke chiro. Dat was onze vakantie, twee keer per dag koken voor al die kinderen. Zonder stroom, zonder licht, met wat gasvuurtjes, kaarsen en een zaklamp op een weide. Geweldige tijden waren dat, en ik heb toch een beetje hartpijn dat ik daar deze zomer niet bij ben.

Kan je je een leven zonder muziek of zonder koken inbeelden?

Nee, absoluut niet. Bestaat niet! Een leven zonder muziek of zonder koken, dat is geen leven!

Yesterdayland, elke zondagochtend van 10 tot 12 op Radio 2. Yesterdayland (het festival), op zaterdag 24 augustus in Bobbejaanland, meer info op www.yesterdayland.be.

Wat je nog niet wist over Peter:

‘Rumours’ van Fleetwood Mac

“Mijn favoriete plaat aller tijden? Daar hoef ik zelfs niet zo lang over na te denken. Dat moet ‘Rumours’ van Fleetwood Mac uit 1977 zijn. Ik zat toen in een moeilijke periode in mijn leven. Mijn vader was net gestorven, op heel jonge leeftijd, en ik logeerde bij mijn tante in Limburg. Mijn neef vond dat het hoog tijd was om een muziekinstallatie te kopen. En dus reed hij met mij naar de plaatselijke electrozaak. Maar wat ben je met een installatie zonder plaat? En toen lag Rumours dus net in de rekken, de plaat die iedereen destijds wilde hebben. Elk nummer op die elpee is tijdloos. Als ik zou moeten terugvallen op één album, zou het dat zijn.”

Fan van de Tour

“Nog niet zo lang geleden is de Tour hier in Tervuren gepasseerd, op enkele straten van mijn woning. Indrukwekkend hoeveel volk zo’n evenement op de been brengt. Ik stond in de tuin bij een vriend die aan het parcours woont. Je ziet dan eerst die reclamecaravaan van drie kwartier lang, en dan knipper je één keer met je ogen en is plots het peloton voorbij gescheurd (lacht). Het circus rond die Tour de France vind ik wel geweldig. En het is ook een geweldige editie voor de Belgen. Ik kijk graag op tv en heb veel bewondering voor die commentatoren, die uren aan een stuk kunnen blijven vertellen. Als radiopresentator ben ik wel wat gewoon, maar niet zulke marathons.”