Hoewel de zomermaanden spreekwoordelijke komkommertijd zijn in de wereld van de stand-upcomedy, blijft Bert Gabriëls naarstig op zoek naar nieuwe grappen. Elke maand speelt hij een ‘eindemaandsconference’, die uiteindelijk leidt tot Berts allereerste eindejaarsconference. “Mocht het ooit stoppen in de comedy, dan word ik weer jurist in de bijzondere jeugdzorg. Maar ik mag niet klagen, het gaat goed.”

 

Op een terras op de Grote Markt in Mechelen geniet Bert Gabriëls van een handvol zonnestralen en een kannetje verse muntthee. Bert is net met de fiets van z’n woonplaats Heffen gekomen om zowel van een klein ontbijt als van de kans om reclame te maken voor zijn allereerste eindejaarsconference te genieten. Want dat laatste, op 27 december, wordt voor de sympathieke comedian het absolute hoogtepunt van het jaar. “Ik wilde al heel lang een eindejaarsconference en de kans deed zich nu voor omdat Michael Van Peel had aangegeven dat hij er dit jaar geen ging maken. En dus kreeg ik een telefoontje van de Arenbergschouwburg in Antwerpen met de melding dat ze in december wat data hadden vrijgehouden voor comedy. Ik sta daar overigens niet alleen. Ook Alex Agnew staat er, Xander De Rycke brengt een tv-jaaroverzicht, Kamal Kharmach blikt terug op 2019 en ik doe het afsluitend jaaroverzicht vanuit mijn visie. Ik vind het bijzonder leuk om iets te doen dat ik nog niet eerder heb gedaan. En ik heb ook wel behoefte om iets over de actualiteit te zeggen, om de mensen uit hun nieuws-depressie te trekken. Na de Arenberg trek ik met die voorstelling op tournee in Vlaanderen.”

Dus om te oefenen voor dat jaaroverzicht breng je nu elke maand een maandoverzicht. Bezorg je jezelf daarmee niet gigantisch veel werk?

Ja, absoluut (lacht). Sinds januari breng ik elke maand een ‘eindemaandsconference’ in een handvol cafés te lande. Normaal gezien werk ik een jaar aan een show, maar die luxe heb je niet als je een eindejaarsconference maakt. Dan moet je ook grappen over bepaalde gebeurtenissen in december kunnen maken. En dus bereid ik me nu maandelijks voor met een korte show. Dat zijn dus korte sprintjes elke maand, om tegen het einde van het jaar volledig afgetraind te zijn. Ik lees dus elke dag de kranten en probeer elke dag een grapje te schrijven. Voordat je het vraagt: nee, vandaag heb ik er nog geen geschreven. Het is nog wat vroeg (lacht).

Faalangst blijft ik sowieso altijd hebben.

Als ik me niet vergis, sta je dit jaar 15 jaar op de planken. Heb je na al die jaren nog wel eens last van faalangst?

Nu je het zegt, 15 jaar, dat klopt. Maar faalangst blijf ik sowieso altijd hebben. Bij elke nieuwe show en zelfs bij elk nieuw stukje dat ik schrijf, ben ik nog altijd heel zenuwachtig. Ik ben bij iedere première bang dat het niet lukt of niet goed genoeg is. Comedy is wat dat betreft meedogenloos: als het niet werkt, merk je dat onmiddellijk. Bij theater of muziek is dat nog een tikkeltje anders. Bij comedy krimp je na een mislukte poging tot grap in elkaar van de pijn. Maar gelukkig overkomt me dat niet zo vaak. Al blijft het moeilijk in te schatten welke grap werkt en welke niet. Je moet dat altijd eerst een keer of vier aan een groep mensen voorleggen. Als een grap dat overleeft, heb je een grap. En als je grappen werken, dan rij je als stand-upcomedian na elke voorstelling dolgelukkig naar huis.

Tussen 2008 en 2011 kwam je op televisie met ‘Zonde van de zendtijd’ (Canvas). Sindsdien is er niet meer veel sprake van Bert Gabriëls als schermgezicht. Heb je de televisie opgegeven?

Nee, zeker niet, ze mogen me altijd bellen. Maar ik heb de laatste jaren wat minder tijd kunnen vrijmaken voor televisie. Achter de schermen heb ik nog wel meegewerkt en meegeschreven aan een aantal programma’s. Mijn tv-jaren waren een fantastische periode, maar tegelijkertijd heel intensief, want je moet je agenda voor een langere periode vrij houden. Het lijkt me alleszins geweldig om nog eens wat te kunnen doen op televisie, een comedyprogramma over de actualiteit bijvoorbeeld, in combinatie met comedy op het podium. Want dat blijft het leukste om te doen.

Voordat je comedian werd, werkte je als jurist. Als het ooit gedaan is met de comedy, keer je dan terug naar die sector?

Ik denk het wel. Sterker nog: het is zelfs mijn ambitie om ooit weer wat juristenwerk op te nemen. Wetteksten lezen, het Staatsblad consulteren, dat vind ik echt niet zo vervelend. Als ik ooit de tijd heb, keer ik terug naar de bijzondere jeugdzorg. Er valt daar echt heel veel goed werk te verrichten. Als jurist kan ik daar wel wat dossiers vooruit helpen. Het is ook zo dringend. Als iemand van 14 jaar een heel jaar moet wachten op een oplossing, dan kan zijn of haar leven veranderen. Er gaat nu te veel kostbare tijd verloren. Daar wil ik iets aan doen. Ambities genoeg dus, maar eerst wil ik graag een paar keer het Sportpaleis uitverkopen, om daarna de vergetelheid in te duiken (lacht). Ik heb trouwens nog contact met een aantal jongeren die ik destijds geholpen heb. Jongeren die hier aankwamen als wezen zonder papieren en die nu hogere studies gedaan hebben, een eigen gezin hebben en een mooie leven hebben opgebouwd. Het is dus niet dweilen met de kraan open. Als jurist kan ik het verschil maken in het leven van bepaalde mensen. Dat vind ik een hele mooie gedachte.

Bert Gabriëls speelt op 27 en 28 december zijn eindejaarsconference in de Arenbergschouwburg in Antwerpen en trekt daarna op tournee in Vlaanderen. Info en tickets via www.arenbergschouwburg.be.