Onze woonexpert Bart Appeltans licht de nieuwste keukentrends toe: “De keuken is het belangrijkste meubelstuk”

326
De keuken is steeds vaker het hart van het huis. Denk dus goed na over de sfeer die je er wil creëren. (foto Liesbet Goetschalckx)
De keuken is steeds vaker het hart van het huis. Denk dus goed na over de sfeer die je er wil creëren. (foto Liesbet Goetschalckx)

De keuken is het hart van de woning! Vroeger veelal een aparte ruimte in huis, vandaag meer dan ooit het middelpunt van ieder interieur. De keuken is steevast het belangrijkste meubelstuk dat ontworpen wordt en waar vaak ook het meeste budget aan uitgegeven wordt in een woning. Goed nadenken over hoe je een keuken wil gebruiken, hoe je wil koken en welke sfeer je wil creëren, is dan ook erg belangrijk. Ik geef je graag de huidige trends mee in keukendesign die ook ik frequent toepas in mijn projecten!

1.Kookplaten met ingebouwde dampkap . Ze zijn al even in opmars, maar inmiddels zijn vele merken mee op de kar gesprongen, en is de keuze uitgebreid. Bij dit type van afzuiging wordt de lucht afgevoerd door een afzuiging in het midden of aan de zijkanten van je kookplaat. Deze dampkappen kunnen werken met luchtafvoer of met een recirculatiewerking. Dit combitoestel geeft een erg strakke look aan je werkblad en geeft je veel vrijheid waar je kookplaat in te tekenen in je plan!

2. Kokendwaterkranen. Deze speciale keukenkranen zijn te krijgen in vele versies en afwerkingen. Je kan kiezen uit de combinatie mengkraan met kokendwaterkraan, een flexibele uittrekslang of opties als gefilterd, gekoeld water en bruiswater. Naast de kraan zelf is er een reservoir bij dat je plaatst in je keukenkast of in een ruimte achter of onder je kast.

Belangrijke tip! Het bruisende water is standaard eerder zachtbruisend. Als je echt intens bruisend water wenst, moet je hier specifiek naar vragen, aangezien dit een ander type van systeem vergt!

De keuken is hét middelpunt van je interieur.

3.Keramische werkbladen in marmermotief . Dit materiaal is toch wel het meest genomen materiaal voor werkbladen op dit moment! Het voordeel van de keramische platen is dat je er een hete pot kan opzetten, eender wat op kan morsen, en ze geen specifiek onderhoud of behandeling vergen. Ze zijn dus supereenvoudig in onderhoud. De marmertekeningen en oppervlaktestructuren zijn inmiddels ook zo waarheidsgetrouw dat het steeds moeilijker wordt de keramische versie nog te onderscheiden van een echte stenen variant.

4.Haaks op de trend van grote keramische platen zien we ook weer een opmars van decoratieve kleinere wandtegeltjes . Inmiddels te verkrijgen in zovele leuke vormen en intense kleuren, de keuze is enorm. Deze tegeltjes geven je keuken een warmere en authentieke uitstraling en zorgen voor een mooi contrast met strak vormgegeven kastjes. De tegeltjes zijn ook leuk om een strakke witte keuken ook een wow- effect te geven. Gewoon durven, en doen, niet over twijfelen!

5.Spoelbakken en kranen in gunmetal afwerking. Zwarte kranen, messing, koper, … er zijn al even wat alternatieven voor inox of chromé in de keuken. Maar mijn absolute favoriet op dit moment is gunmetal. Deze donkergrijze metallickleur is zachter dan zwart en tijdlozer dan messing of koper. Je kan zowel de spoelbak als de mengkraan in deze kleur nemen voor een elegant geheel. De kleur past zowel in een moderne als klassiekere keuken. Gecombineerd met een donker blad geeft deze kleur een erg luxueuze uitstraling!