Ontbijtbabbel met Pat Krimson: “De zin om te knallen is nog altijd heel groot”

1286

Al meer dan drie decennia lang is Pat Krimson een vaste waarde in de muziekwereld, en op zijn 56ste oogt de sympathieke Limburger hongeriger dan ooit. Hij organiseert komende week zijn eigen dancefestival, maakt eind deze maand deel uit van de Tien Om Te Zien-wedergeboorte en heeft heel wat nieuwe muziek op de plank liggen. “Ik amuseer me eigenlijk als nooit tevoren.”

Alles komt terug, zo wordt wel eens beweerd. Ook Tien Om Te Zien dus, dat voor één keer zijn iconische tent van vroeger opslaat – dit keer in Middelkerke – en met een indrukwekkende affiche uitpakt. Wie absoluut niet mocht ontbreken, is Pat Krimson, de man die in 1993 élke week op het TOTZ-podium stond en een van de Vlaamse artiesten is die er het vaakst mocht optreden. Met Leopold 3, 2 Fabiola, Nunca en als Pat Krimson zelf. “Als je als Vlaamse artiest niet op dat podium stond, telde je eigenlijk niet mee. Tien Om Te Zien was het populairste muziekprogramma, iedereen wilde zien wie daar op nummer 1 stond. Voor mij waren dat muzikale topjaren, de nineties . Ik stond aan de top, maar eind 1999 had ik er genoeg van en ben ik naar Ibiza vertrokken. Een maffe zet eigenlijk, zo op mijn hoogtepunt. Maar Ibiza was mijn droom en daar ben ik voor gegaan.

Zoals ik al zei: alles komt terug. Ook Pat Krimson.

“Klopt. Ik was naar Ibiza vertrokken om een eigen muzieklabel en een eigen clubconcept te starten. Ondertussen runde ik nog steeds mijn twee clubs – Atmoz Hasselt en Atmoz Vosselaar – die begin jaren 2000 nog heel goed draaiden. Ik vloog elke zaterdag naar België en vloog een dag later weer naar Ibiza. Door dat succes kwam er van hard werken in Ibiza eigenlijk niks meer terecht. Ik genoot er iets te veel van het goede leven. Achteraf ben ik blij dat ik daar niet aan ten onder ben gegaan, zoals heel wat anderen uit het nachtleven in Ibiza. Uiteindelijk ben ik naar België teruggekeerd dankzij de revival van de nineties-muziek. Ik werd gevraagd voor de allereerste I love the 90’s in de Ethias Arena in 2008, een groot feest dat meteen uitverkocht was. Ik begreep er niks meer van. Iedereen ging uit zijn dak en ook ik vond die kick weer terug. Plots was ik weer vertrokken. Nu zijn we dertien jaar na dat feest en speel ik meer dan ooit.

Je speelt niet alleen, je organiseert ook. Volgend weekend vindt Atmoz Open Air plaats, je eigen festival.

“Toen bekend raakte dat er vanaf de 13de augustus weer festivals konden plaatsvinden, heb ik onmiddellijk die data vastgelegd. Het wordt geen mega-evenement, eerder iets gezelligs en kleinschaligs, met een maximumcapaciteit van 2.500 man. Als we het goed en veilig willen organiseren, moeten we daar stoppen, ook al hadden we veel meer kaarten kunnen verkopen. Weet je dat ik daar wel kritiek op krijg, op het feit dat ik in deze tijden een festival organiseer? Ja, ik weet dat er nog altijd sprake is van corona, maar ik wil gewoon zo snel mogelijk terug naar een normaal leven. Gevaar op besmettingen? Vorig jaar werd gezegd dat het allemaal om ziekenhuisopnames ging. Dankzij de vaccinatiecampagne blijft dat aantal laag. Ik denk dat we nu echt moeten leren leven met dat virus.”

Corona kwam natuurlijk voor elke artiest ongelegen, maar heb je wel het gevoel dat alles weer goedkomt?

“Het begint in ieder geval weer heel druk te worden. Met 2 Fabiola hebben we al een paar keer opgetreden, ik heb een paar keer gedraaid, ik heb net een nieuw platencontract getekend, ik heb drie nieuwe platen die klaarliggen, ik ben bezig om de solocarrière van Loredana te lanceren. Het ziet er dus allemaal goed uit. De 2 Fabiola-shows die uitgesteld waren, worden nu voor 2021, 2022 en zelfs tot eind 2023 vastgelegd. En ook de tv-zenders hebben me herontdekt. Ik zit dinsdag in het VTM-programma Waarheid Durven of Doen , straks dus in Tien Om Te Zien en ook in het najaar en volgend voorjaar zal ik vaker op televisie te zien zijn. Heel fijn na een toch moeilijke periode. Vlak voor corona was Loredana ziek en moest ze een tumor in haar hals laten verwijderen, mijn stiefvader stierf en mijn moeder moest naar het rusthuis omdat ze dementeert. En dan viel onze passie, de muziek, plots volledig weg. Ik heb geprobeerd positief te blijven, maar dat was niet zo eenvoudig.”

Hoe is het eigenlijk mogelijk dat je op je 56ste nog zo aan de top staat in het nachtleven?

“De zin om te knallen is nog altijd heel groot. Ik leg de lat nog altijd heel hoog, hoewel ik niet meer zoveel te bewijzen heb. Maar ik wil laten zien dat ik nog leef, dat ik nog meetel.

 

De zin om te knallen is nog altijd heel groot. Ik wil laten zien dat ik nog leef, dat ik nog meetel

Een voetballer die wat ouder is, wil ook nog altijd graag een beker winnen. Ik heb natuurlijk lang aan de top meegedraaid, dus is het moeilijk om ‘zomaar iets te doen’. Als het niet met ambitie is, dan lukt het niet. Bovendien voel ik dat ik nog altijd mee kan. Sterker nog: als ik het podium betreed, kan ik nog een versnelling hoger.”

 

Is er nog ambitie om het buitenland (opnieuw) te veroveren?

”Minder dan vroeger. Ik speel het liefst in België en Nederland zodat ik in mijn eigen bed kan slapen. En zodat ik er vaak voor mijn dochter kan zijn. We hebben met 2 Fabiola nog wel vijf grote optredens in Spanje op het programma staan, maar ik ga niet meer week in week uit het vliegtuig op. Te vermoeiend.”

 

Via vtm.be zijn er tickets te winnen voor de eenmalige revival van Tien Om Te Zien. Tickets voor Atmoz Open Air in Maaseik via atmozopenair.be (enkel nog tickets voor zondag 15 augustus verkrijgbaar).