Hij is intussen 71 jaar, maar Paul Michiels weet van geen ophouden. In oktober start zijn najaarstournee ‘The Milkman Tour’ en nog voor het einde van het jaar wil hij samen met Jan Leyers gloednieuwe Soulsister-nummers klaarstomen. Om in 2020 weer on the road te gaan met Soulsister. “Mijn carrière hoeft niet zo lang te duren als die van Aznavour, maar ik hoop toch nog lang op hoog niveau te kunnen optreden.”

In de hippe Leuvense koffiebar Mister Bean, op een boogscheut van z’n woonplaats Lubbeek, geniet Paul Michiels van zijn ontbijtbagel. Ook op zijn 71ste blijft de zanger er indrukwekkend fris uitzien. Goede genen, beweert hij. En een jonge vrouw en jonge kinderen. “Als ik rondom mij kijk naar mijn leeftijdsgenoten, dan is het vaak even schrikken.” Maar veel tijd om stil te staan bij zijn gevorderde leeftijd heeft Paul niet. Het moet vooruitgaan, en dus staat hij al te springen om vanaf oktober zijn muzikale vleugels weer uit te slaan. “The Milkman Tour omvat twintig concerten in kleine theaterzaaltjes en jazzclubs. Daar sta je als artiest heel dicht bij het publiek en dat vind ik heel prettig. Voor 10.000 man optreden is natuurlijk ook mooi, maar de intimiteit die een zaaltje voor 100 man biedt, is onweerstaanbaar.”

Naast die tournee schrijf je momenteel ook aan nieuwe muziek voor Soulsister. Hoe verloopt dat?

Goed. Jan (Leyers, red.) en ik zijn nu een maand bezig. Elke keer dat wij elkaar zien, ontstaat er muziek. We hebben nu eenmaal die chemie, net zoals Paul McCartney en John Lennon destijds. Of we weer een wereldhit geschreven hebben? Dat weet je nooit van tevoren. Wij proberen altijd catchy nummers te schrijven op ambachtelijke wijze. Zo hebben we in het verleden heel wat succes geoogst. Veel van onze nummers worden nu nog over heel de wereld gespeeld. Weet je trouwens wat het geheim was van ‘The Way To Your Heart’? Het refreintje dat maar vier noten telt. Die combinatie van noten is zoals de juiste Lotto-combinatie. Je kunt zomaar prijs hebben, maar je kunt niet op commando winnen.

Afgelopen vrijdag raakte bekend dat jullie in april 2020 een groot concert in de Brusselse AB spelen.

Wij zijn door de AB uitgenodigd voor een Rewind-concert. Bij zo’n Rewind-concert staat telkens een (grote) Belgische band of artiest centraal die dan die avond integraal ‘zijn klassiekers’ performt. We gaan daar Heat integraal live spelen want die plaat wordt volgend jaar exact 30 jaar. Simple Rule vond ik ook heel goed, maar op Heat staan de meeste hits. Het is altijd moeilijk kiezen tussen je eigen kinderen.

The Way To Your Heart staat niet op die plaat. Is dat wel een nummer dat jullie nog met plezier spelen?

Dat nummer spelen we altijd. We hebben het ooit geflikt om het niet te spelen, maar dat leidt enkel tot teleurstelling bij het publiek. Mensen komen naar onze concerten om dat nummer te horen. We zijn er schatplichtig aan, het heeft ons overal gebracht.

Dat nummer heeft jullie carrière gelanceerd. Heb je als muzikant ook wel eens zwarte sneeuw gezien?

Niet echt. Ik was nog geen 16 jaar oud toen ik de school verliet. Ik kon rekenen, lezen en schrijven. Maar toen ‘The Way To Your Heart’ zoveel succes oogstte, was ik al bijna 40. Het heeft dus even geduurd, maar uiteindelijk is het allemaal wel goed gekomen met me. Maar als ik tien jaar van mijn leven kon terugkrijgen, dan waren het die van de jaren 70. Ik was toen een dertiger en dan ben je als man het kwetsbaarst. Ik werd ook ontmoedigd door rages als de punk in die jaren. Daar stond ik dan met mijn melodieën. Gelukkig veranderde alles in de jaren 80. Sindsdien heb ik me altijd enorm geamuseerd.

Heb jij ergens spijt van?

Die vraag wordt me wel vaker gesteld. En als ik diep genoeg graaf, dan vind ik wellicht wel iets. Misschien het feit dat ik niet zo goed gitaar speel. Maar ik ben gelukkig wel gezegend met een bijzonder stemgeluid, en ik speel klavier. Bovendien vind ik dat je niet te veel spijt moet hebben in het leven. Dat heeft toch geen zin.

Wat doet Paul Michiels eigenlijk op een doodnormale zondag?

Ik ben dan altijd blij dat ik met mijn vrouwtje en mijn kinderen naar mijn schoonouders kan gaan. Die bereiden meestal een rijkelijk avondmaal voor en we beginnen dan om half vijf al te aperitieven. We spelen dan vaak Rummikub en Scrabble Speed. Zalige momenten vind ik dat. De zondag is met andere woorden een familiedag, al moet ik dikwijls nog optreden.

The Milkman Tour, vanaf 26 oktober in kleinere zaaltjes in Vlaanderen. Info en tickets: www.paulmichiels.be.