In een wereld zonder corona zat Sam De Bruyn momenteel in Japan, maar nu moet hij het stellen met een paasvakantie in het haast even exotische Berlare. De sympathieke Qmusic-deejay neemt daar vrede mee. “Ik ontdek nu het huis waar ik al anderhalf jaar woon en nog nooit eerder een vakantie in heb doorgebracht. Japan loopt trouwens niet weg.”

Het blijft een vreemd gebeuren voor een journalist, zo’n digitaal ontbijtinterview, maar in tijden als deze is eender welke vorm van contact welgekomen. En dus eten Sam en ik digitale koffiekoeken en drinken digitale koffie (covidje verkeerd, iemand?). Veiligheid boven alles, zeker ten huize van De Bruyn, die enkele weken geleden zichzelf in quarantaine plaatste, omdat hij ziek was en in aanraking was gekomen met een coronapatiënt. Sindsdien is Sam van thuis uit blijven werken, met dank aan de mobiele radiostudio die Qmusic in zijn woonkamer installeerde. “Ik vond het fantastisch dat ik alle radio-uitzendingen gewoon vanuit mijn kot kon blijven doen. Ik kom enkel nog buiten om te gaan hardlopen en ik ben sinds mijn quarantaine één keer naar de supermarkt geweest. Dat vond ik zo verschrikkelijk dat ik dat nu aan mijn echtgenoot overlaat.” (lacht)

Je ziet er nog behoorlijk vrolijk en opgewekt uit, Sam. Hoe beleef je deze periode van lockdown?
Ik ben eigenlijk een introvert persoon, en dit is gek genoeg een fantastische wereld voor mensen als ik. Ik heb veel meer energie sinds de lockdown. En dit klinkt ook vreemd, maar ik heb meer sociaal contact dan ervoor. Ik moet dus toegeven: dit bevalt mij wel. Nu moet ik dat wel een beetje nuanceren: ik heb een echtgenoot die ook 24 uur op 24 thuis is en die een uitstekende compagnon is in deze bizarre tijden. Ik snap dat als je single bent, of gewoon veel nood hebt aan sociaal contact, dat dit niet plezant is. Maar ik merk nu dat de ‘normale’ wereld gemaakt is voor extraverte mensen. Nu wordt het systeem eens omgedraaid en ik hoop dat we daar met z’n allen lessen uit trekken.

“Ik heb veel meer energie sinds de lockdown. En dit klinkt ook vreemd, maar ik heb meer sociaal contact dan ervoor.”

Denk je dat de wereld er na corona anders uit zal zien?
Ja, ik denk dat heel veel mensen ontdekken dat het op een andere manier ook kan. En soms wel beter. Ik merk dat ook bij Wannes, mijn echtgenoot, die in de chemische zakenwereld werkt en vertelt dat meetings veel efficiënter verlopen. Dit virus kan dus opportuniteiten bieden: hoe kan alles hierna efficiënter en energiezuiniger? Ik denk dat ook het lichamelijk contact na corona anders zal zijn. Ik ben zelf een heel lichamelijk persoon, ik kus en knuffel graag, maar ik ben er niet van overtuigd dat ik dat na deze crisis nog zo snel zal doen. Lichamelijk zal ik een pak afstandelijker zijn, zeker naar mensen toe die ik niet ken. Eigenlijk is het ook absurd, vanuit virologisch aspect, dat mensen elkaar constant bepotelen. Pas op, ik zou het verschrikkelijk vinden als ik mijn vrienden niet meer zou kunnen vastpakken, maar ik voel aan mezelf dat ik een grote lichamelijke schroom aan het kweken ben.

Je blijft voorlopig van thuis uit werken. Hoe lang denk je dat vol te houden?
Goh, ik denk eraan om die mobiele studio vast te kitten in mijn woonkamer, zodat ik nog even hier kan blijven. (lacht) In principe hebben ze die studio pas weer nodig voor het Q-Beach House deze zomer. Hopelijk zijn we tegen dan wel van corona verlost, maar het zou me niet verbazen dat ik tot die tijd gewoon hier blijf werken. Ik zou ook wel naar Vilvoorde kunnen, waar de maatregelen heel streng zijn. Daar werken Wim en Inge bijvoorbeeld ook in aparte studio’s aan de Ochtendshow. Maar ik heb het hier wel naar mijn zin.

Jij bent zelf van heel dichtbij in contact gekomen met het virus. Was je zelf besmet?
Ik ben er zo goed als zeker van dat ik corona heb gehad, ja. Ik had alle typische symptomen, behalve die hoge koorts. Ik leef dus niet in angst dat ik het nog ga krijgen, maar ik blijf het wel gevaarlijk vinden om andere mensen te besmetten. Dat is de belangrijkste reden dat ik in mijn kot blijf.

Je gaat wel nog buiten sporten. Sterker nog: je bent dit jaar blijkbaar al 10 kilo afgevallen.
Klopt, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik vorig jaar ook veel was bijgekomen. Ik heb de laatste jaren altijd veel bewogen, heb twee marathons gelopen en stond strak en fit. Maar ik kreeg steeds meer last van mijn rug en nek, overblijfselen van een auto-ongeluk van vijf jaar geleden, waardoor ik niet meer kon sporten. En met mijn vreselijke metabolisme vlogen de kilo’s er dan snel aan. Op een gegeven moment stond ik op de weegschaal en dacht ik: what the fuck, gij zwijn! Ik ben dan op zoek gegaan naar een personal coach die mij specifiek helpt om terug te kunnen lopen. Bovendien ben ik nu heel anders met mijn voeding bezig. Ik volg het Weight Watchers-systeem, waarbij je dus punten optelt en zo dus heel snel leert welke producten goed zijn en welke niet.

Van je Instagram kan ik ook afleiden dat je graag in de tuin werkt en zelf groenten kweekt.
Absoluut. Ik woon echt wel op het platteland, nadat ik heel mijn leven in steden en in stadscentra heb gewoond. Maar nu kweken wij groenten en houden we kippen. En dit is dus een belangrijke periode voor de moestuin. Afgelopen week hebben we onze groenten voor het najaar gezaaid. Vorig jaar hebben we drie maanden lang amper groenten in de supermarkt gekocht, omdat we alles uit eigen tuin aten. Op een gegeven moment werd dat wel wat saai, altijd courgetten, bonen, tomaten en wortels. (lacht) Maar het cliché is waar: die groenten smaken een miljard keer lekkerder.

Naast radiomaker en moestuinier ben je ook een fervent reiziger met een succesvolle reisblog. Wat is jouw kijk op het toeristische jaar?
Ik denk dat het sowieso niet zo slim is om binnenkort naar verre landen te gaan en drukke plekken te bezichtigen. Ik zou ook wel reisbureaus en vliegtuigmaatschappijen willen steunen – want corona zorgt daar echt wel voor een bloedbad – maar ik denk niet dat dat slim is. Veel mensen zullen beslissen om dit jaar vakantie in eigen land te vieren. Daar kan onze economie dan weer baat bij hebben. Ik blijf komende zomer ook zo veel mogelijk hier, al hoop ik dat de maatregelen nog iets vroeger zullen versoepelen. Het weekend van 1 mei breng ik door in een gloednieuw boomhuttenkamp in de Kempen. Ik hoop echt dat het tegen die tijd kan en mag. Nog een tip die ik kan meegeven: als je toch nu al een vakantie boekt, zorg dan dat je een goede annulatieverzekering hebt.

Met dank aan Sams echtgenoot Wannes Libbrecht om de mooie foto’s te nemen!