Na een bezoek aan een carwash zijn er zware krassen op je wagen. Of je wagen komt tegen een droger terecht. Kan je in dat geval een schadevergoeding vragen van de uitbater?

De uitbater van een carwash is in principe aansprakelijk als er tijdens het wasproces iets misgaat, tenzij hij kan bewijzen dat je zelfs iets fout deed. De uitbater is hiervoor allicht verzekerd. Hou er rekening mee dat de uitbater kan trachten zijn aansprakelijkheid te beperken door bijvoorbeeld een bordje uit te hangen aan de ingang. Zo’n beperking is niet altijd geldig.

Zorg ervoor dat je bewijzen hebt dat de schade zich voordeed in de carwash. Vraag de uitbater om samen een ongevalsaangifte op te maken. Doe aangifte bij je autoverzekeraar. Je kan er ook de politie of een gerechtsdeurwaarder bijroepen, foto’s nemen met je smartphone of getuigen vragen om een verklaring op papier te zetten.

Heb je een omniumverzekering? Dan zal die je schade allicht sowieso vergoeden en vervolgens trachten te verhalen bij de uitbater. Heb je een rechtsbijstandsverzekering voor je wagen, dan kan deze je behulpzaam zijn in de discussie met de uitbater en eventueel de gerechtskosten op zich nemen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)