Muziekfenomeen REGI: “Ik streef niet naar méér succes, maar ik wil ook niet verdwijnen”

951

In de Vlaamse Ultratop prijkt REGI al wekenlang op 1 met de monsterhit Kom Wat Dichterbij. Mister Ultratop scoorde al meer dan 50 Top 10-hits in de afgelopen 25 jaar en is dus terecht fier. “Ik heb nu hits gescoord in vier verschillende decennia: de nineties, de nillies, de teens en de twenties.”

Met zijn nieuwe album Vergeet De Tijd, twee nummers in de top 10 van de Vlaamse Ultratop en de recente aankondiging van zijn allereerste ‘eigen’ live-concert in het Sportpaleis weet Regi Penxten zelfs in coronatijden succes te oogsten. “Net zoals iedereen in onze sector verlang ik naar het moment dat we opnieuw op concerten zorgeloos uit de bol kunnen gaan. Maar het ligt niet in mijn aard om passief te wachten tot het zover is.”

Katalysator van je huidige succes is ongetwijfeld je deelname aan het VTM-programma Liefde voor Muziek. Hoe belangrijk is zo’n programma voor Vlaamse artiesten?

Er zijn niet veel muziekprogramma’s meer op televisie en dit is zeker het grootste. Acht weken lang kom je tot in de Vlaamse huiskamers. Als je daar dan niet goed uitkomt, is het echt je eigen schuld. Mijn deelname kwam bovendien op een goed moment voor ons, voor Team REGI. We zaten op een creatieve piek, we waren veel aan het schrijven en toen kwam Liefde voor Muziek er nog eens bij. Echt een geschenk! Het was de ideale kans om nog eens te laten zien wat je als artiest in huis hebt.

Op zo’n moment dat je ‘Kom Wat Dichterbij’ maakt, weet je dan al dat je een monsterhit zult scoren?

Nee, dat valt moeilijk in te schatten omdat dat van zoveel factoren afhangt. In de eerste plaats wilde ik Gene Thomas raken, die het originele nummer schreef. Maar bij elke repetitie kreeg ik zelf al tranen in de ogen. Dus ik had wel een vermoeden dat mijn versie de mensen zou kunnen raken. Daarvoor zit ik al lang genoeg in de business. Maar dat het dan zoveel weken op nummer 1 staat, dat had ik van z’n leven niet verwacht. Dit is een hit ‘buiten categorie’, zoals Walk On Water of Ellie. Het is nu al meer dan 3,5 miljoen keer gestreamd en meer dan 2 miljoen keer bekeken op YouTube. In de Vlaamse Ultratop zou het wel eens het record kunnen verbreken van langst genoteerde nummer 1.

Is het niet raar voor je om met een Nederlandstalig nummer zoveel succes te oogsten. Ben je nu vertrokken voor een hele Nederlandstalige periode?

Vijf jaar geleden zou ik alle nummers in Liefde voor Muziek gegarandeerd vertaald hebben naar het Engels, maar nu voelde ik heel hard aan dat de tijd rijp was voor Nederlandstalige dance. Ik ben dus heel blij dat ik dit gewoon in de originele taal heb behouden. In het Engels was dit nooit zo’n grote hit geworden. De titeltrack van mijn album is ook Nederlandstalig, en dat wordt meer dan waarschijnlijk de opvolger van Kom Wat Dichterbij. Dus nu gaan we nog wel even door in het Nederlands. Maar of er in de toekomst nog veel Nederlandstalige full albums in zitten, is moeilijk te voorspellen. Alles hangt af van de tijdsgeest.

Je kreeg je eerste platencontract in 1994 en scoorde je eerste hit in 1996. Je staat dus al 25 jaar met succes op het podium. Blik je wel eens terug?

Nee, ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig. Ik leef echt in het nu. Een jubileumtournee zou niks voor mij zijn. Ik kijk niet te veel achterom, omdat ik vooruit wil. Om eerlijk te zijn heb ik schrik om te verliezen wat ik heb. Ik hoef niet per se méér succes, maar ik wil niet verdwijnen. Dat is mijn drijfveer. Vergelijk het met een sportman, met dat verschil dat ik niet moet stoppen op mijn 35ste. Mentaal zou dat niet goed voor mij zijn geweest als ik had moeten stoppen. Ik wil er gewoon blijven en niet op mijn lauweren rusten. Daarom ben ik ook zo trots dat alle kindjes in de klas van Ellie Martha mij kennen. Zo bouw je toch steeds een nieuw publiek op.

Hoe voelt het om zoveel succes te oogsten in een jaar waarin je – door corona – niet veel tijd op het podium zult doorbrengen?

Dit was voor mij uiteraard een topzomer geworden, maar toch maak ik me weinig zorgen. Iedereen zingt ook nog altijd Walk On Water mee, terwijl dat nummer al twintig jaar oud is. Straks, als heel dat coronagebeuren achter ons ligt, ligt mijn album ook nog vers in het geheugen. Het was anders geweest als ik deze plaat vorig jaar had uitgebracht en we nu alleen maar op tournee zouden gaan. Deze zomer is sowieso al verloren, maar ik probeer dat van me af te laten glijden. Het heeft weinig zin om daar te lang bij stil te staan, anders zou me dat droevig maken. Ik probeer dus altijd positief te zijn. Ik hoop dat we deze schade zullen inhalen en dat het publiek dan eens zo blij gaat zijn.

Hoe heb jij eigenlijk de lockdown beleefd?

Goh, Elke en ik hebben een heel beperkte sociale kring. We gingen al niet veel naar feestjes of voorstellingen, omdat ik natuurlijk elk weekend al op een podium sta. We deden zelf al aan een soort van social distancing. Dus voor ons viel het wel mee. Het enige wat wij ontzettend hebben gemist, is gaan uit eten. Ik ben dan ook enorm blij dat de restaurants weer opengaan. Ik heb me de afgelopen maanden zelf wel uitgeleefd in de keuken, maar ik vind het ook wel heerlijk om de voetjes eens onder tafel te schuiven.

Je hebt ongetwijfeld ook aan pre-teaching moeten doen de afgelopen weken. Schuilt er een goede leraar in je?

Mijn vader was onderwijzer, maar dat talent zit toch niet in mijn DNA. Elke deed dat veel beter. Ik gaf altijd veel te rap de uitkomst. (lacht) Ik heb mijn best gedaan, maar ik heb daar eigenlijk geen aanleg voor. Gelukkig mogen ze nu terug naar school en is het schooljaar niet helemaal verloren.

Het nieuwe album van REGI heet ‘Vergeet De Tijd’ en is nu te koop.

Tickets voor zijn Sportpaleisconcert op 1 mei 2021 kosten 22,40 tot 50,40 euro en zijn te koop via Sportpaleis.be of Teleticketservice.com.