Geef toe: slaapzakken mogen dan wel warm en praktisch zijn, de meeste zijn ook gewoon heel erg saai. De Japanse kunstenares Eiko Ishizawa besloot daar iets aan te doen en ontwierp een slaapzak in de vorm van een beer.

Eiko liet zich voor haar ontwerp inspireren op de bruine beer Bruno die een paar jaar geleden ronddoolde in het grensgebied van Duitsland en Oostenrijk. De beer werd oorspronkelijk in de Italiaanse Alpen losgelaten in het kader van een programma om gefokte dieren weer in het wild uit te zetten.  Bruno stak echter de Alpen over en dook een aantal keer op in Oostenrijk en Duitsland, waar hij zich tegoed deed aan schapen, geiten en konijnen en bijenkorven plunderde. Omdat het niet lukte hem levend te vangen, werd het dier uiteindelijk doodgeschoten.

Met deze slaapzak wordt Bruno op een warme manier herinnerd. Goedkoop is de slaapzak evenwel niet: je telt er een goede 2.350 dollar voor neer. Voor alle duidelijkheid: the Great Sleeping Bear is dan ook niet zomaar een slaapzak, maar wordt ook beschouwd als een kunstwerk.  Mooi, niet?