Yves Lampaert werd in 2018 Belgisch kampioen op de weg in Binche. “Ik had toen misschien wel één van de beste dagen in mijn leven.” (foto’s Belga) © BELGA

Zeven jaar geleden won Yves Lampaert (34) het BK in Binche, nu is hij knecht: “Op maat van Tim Merlier”

In 2018 kroonde Yves Lampaert zich in Binche tot Belgisch kampioen op de weg. Vandaag is de 34-jarige West-Vlaming knecht van topfavorieten Tim Merlier en Remco Evenepoel bij Soudal Quick-Step. “Tim is voor mij de topfavoriet.”

Wanneer we het woord ‘Binche’ in de mond nemen, fonkelen de oogjes van Yves Lampaert nog altijd. Niet onlogisch, want in het Henegouwse stadje veroverde hij op 24 juni 2018 de Belgische titel op de weg voor Philippe Gilbert, zijn ploegmaat bij Quick-Step-Floors, en Jasper Stuyven. “Ik had misschien wel één van de beste dagen in mijn leven”, glimlacht de West-Vlaming. “Ik had zo’n dag waarop je het gevoel hebt dat er geen verval op zit. Ik heb nog zulke dagen in mijn carrière gekend, zoals Parijs-Roubaix in 2019, maar toen won ik niet.”

“Yves is een mooie kampioen, maar toch knaagt het bij mij”, zei Gilbert na dat BK, ontgoocheld omdat Stuyven jou had laten wegrijden.

“Ik ben blij dat ik die dag eens naar mezelf gekeken heb en zelf kampioen geworden ben. Ik heb altijd veel voor de ploeg gegeven. Het was leuk om zelf ook eens te kunnen winnen.”

Vier weken na het BK reden Gilbert en Stuyven samen voorop in de Touretappe naar Mende. Stuyven leek op weg naar ritwinst, maar werd, mede door het achtervolgingswerk van Gilbert, in extremis teruggepakt. Weg Tourdroom.

“In het peloton moet je een beetje gewiekst zijn. Ik heb een goeie band met Jasper, die mij die dag liever zag winnen dan Gilbert. In de koers komt zoiets later natuurlijk wel eens terug… Maar eerlijk? Ik durf gerust te zeggen dat ik die dag de beste in koers was.”

Je kreeg in die periode een riant aanbod van Bora-Hansgrohe, toen de ploeg van Peter Sagan. Zou je ook zonder die Belgische titel bij Quick-Step gebleven zijn?

“Moeilijk te zeggen. Ik was op dat moment aan het wachten op een voorstel van de ploeg en weet niet hoe het zou zijn uitgedraaid.”

Intussen rijd je na tien jaar nog altijd voor dit team. Opmerkelijk, want in het verleden wilde Fabian Cancellara jou ook al bij Trek. Is er vaak interesse voor jou geweest?

“Die was er altijd wel, maar ik heb nooit lang getwijfeld om te blijven waar ik zat. Ik heb me in deze ploeg altijd goed gevoeld. Achteraf bekeken zou ik nu exact hetzelfde doen.”

Ik las dat je je contract voor twee jaar verlengd zou hebben.

“Officieel worden transfers pas op 1 augustus bekendgemaakt, maar ja, ik merk dat ik een blauw hart heb.”

Tussen Binche 2018 en Binche 2025 is er veel veranderd in de koers. Wat stel jij vast als je jouw fysieke niveau van toen met nu vergelijkt?

“Ik ben zeker niet slechter geworden, maar het niveau rond mij is gestegen.”

Hoe is Yves Lampaert mee geëvolueerd met de wielersport?

“We zijn moeten mee evolueren. Sowieso groei je als prof mee met je tijd, vind ik, maar het is niet evident om als oudere renner nog alles even goed op te pikken. Hoe jonger je bent, hoe beter het lukt. Dat gevoel heb ik. Ik leef er alleszins meer voor dan vroeger.”

Voor heel veel goeie renners lijkt het anno 2025 extreem moeilijk geworden om nog een grote koers te winnen. Hoe ervaar jij dat?

“Het is inderdaad heel moeilijk om nog een wedstrijd te winnen, op welk niveau dan ook. De jeugd komt sterker over en er is een nivellering bij de subtoppers. Alles hangt nog meer af van details en van hoe sterk je ploeg in de breedte is. Maar zelf ben ik nog altijd van nut in mijn rol als knecht.”

Je droomde ervan om Parijs-Roubaix te winnen. Hoe hard leeft die droom vandaag bij jou?

“Er zijn wreed veel coureurs met die droom. Ik besef dat het er niet makkelijker op wordt, maar ik ben nog altijd ambitieus om het te proberen.”

Hoe groot is de kans dat jij Belgisch kampioen op de weg wordt?

“Niet supergroot. Elke ploeg telt een goeie sprinter: Merlier, Philipsen, De Lie, Meeus… De kans is dus groot dat we ook dit jaar een sprint krijgen, want er wordt minder open gekoerst.”

“De kans is groot dat we ook dit jaar een sprint zullen krijgen”

Veel renners zeggen dat het BK een speciale koers is. Waarom is dat zo?

“Omdat de winnaar een heel jaar in die kampioenentrui mag rondrijden. Ik heb het zelf mogen ervaren in 2018 en 2019. Daarvoor doe je het.”

Wat zegt dit BK-parcours jou?

“Dat het minder selectief dan in 2018 is, want er moet iets minder geklommen worden. De finish op kasseien is op maat van Tim Merlier. Ons land telt natuurlijk wel veel toppers. Het kan zomaar gebeuren dat Remco (Evenepoel, red.) weer een solo opvoert.”

Merlier is jouw topfavoriet. Wie zie jij nog op het podium eindigen?

“De andere sprinters. Iemand als Van Aert zie ik ook een medaille pakken.”

Wat is het scenario waarbij Yves Lampaert kan winnen?

“Meeschuiven in een ontsnapping en voorop blijven. Maar laat ons ervan uitgaan dat het een sprint wordt. Normaal kan Tim dan de klus klaren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier