Staf Coppens, presentator van Dat Belooft Voor Later: “Ik vind het heerlijk om mijn kinderen beet te nemen”

411

Volgens kenners is Staf Coppens de coolste papa van het land. Maar wel eentje met een opmerkelijke hobby: zijn eigen kinderen (liefdevol) plagen, dat filmen en het hilarische resultaat op Instagram zwieren. “En zo is het idee voor Dat Belooft Voor Later ontstaan. Dit programma is me dan ook op het lijf geschreven.”

door Sebastiaan Bedaux

Voor Staf Coppens is het vandaag the day after. De dag na de eerste uitzending van het gloednieuwe familieprogramma Dat Belooft Voor Later, waarin zeer mondige vijf- en zesjarigen getest worden zonder dat ze het weten. Hoe reageert een kind op een konijn dat plots praat? En wat als ze plots oog in oog staan met de laatste levende dinosaurus op aarde? De ouders die het best het gedrag van hun koter kunnen inschatten, gaan naar huis met een – voor de kinderen althans – fantastische prijs.

Mag ik het behoorlijk stout vinden om een kind te laten kiezen tussen een reis voor het hele gezin of een luid drumtoestel?

(giert van het lachen) Zo geestig vind ik dat! Je ziet die ouders dan al denken: nee, doe me dat niet aan. Maar je merkt dus dat kinderen op die leeftijd de waarde van zo’n prijs niet kunnen inschatten. Het drumstel kunnen ze meteen naar huis nemen, een reis is een veel abstracter gegeven. Dus inderdaad een beetje stout van ons. Ik zou zo’n drumstel zelf meteen naar het tuinhuis verhuizen. (lacht)

Je eigen ‘pestgedrag’ ligt aan de basis van dit programma. Wie jou op Instagram volgt, weet meteen waar ik het over heb.

Ik vind het heerlijk om mijn eigen kinderen beet te nemen. Zo bleken hun langverwachte cadeautjes voor een goed rapport een courgette en een paar stronken witloof. Ingepakt als echte cadeaus. Dat grapje was eigenlijk al begonnen tijdens onze skivakantie. Vlak voordat we van de lift moesten, zei ik: jullie krijgen binnenkort een … En door af te stappen, konden ze niet verstaan wat ik zei. Maar ik ga het niet nog eens herhalen, plaagde ik dan. (lacht) Uiteindelijk heb ik het wel goed moeten maken. Ze hebben allebei nieuwe trainingspakjes gekregen. Die verwondering van kinderen vond ik een geweldige basis om een programma rond te bouwen. Nu maar duimen dat de kijkers het graag zien.

Je bent zelf al een tv-figuur sinds je kindertijd. Kun je je voorstellen dat daar ooit een einde aan komt?

Absoluut, maar zolang de goesting blijft bestaan om verhalen te vertellen, vind ik dat allemaal prima. Zo’n 70 procent van mijn job vindt achter de schermen plaats, en dat vind ik ook het leukste om te doen. Het boeit me niet zoveel om op televisie te komen. Dus als er ooit een einde aan mijn tijd als schermgezicht komt, dan hoop ik dat de passie voor mooie verhalen niet verdwenen is.

Gelukkig verandert alles wat je aanraakt in goud.

Oh, dat is niet waar. Ik heb in de loop der jaren een aantal programma’s gepresenteerd die echt niet zo goed scoorden. Door veel tegen de lamp te lopen, ontdek je gelukkig gaandeweg wat wel werkt, en waarom het werkt.

Je bent een echte familieman. Heb je ook wel eens een weekendje zonder de kinderen?

Het kan natuurlijk ook heel fijn zijn met ons tweeën, Monique en ik. Maar toch kiezen we er altijd voor om samen te zijn met het hele gezin. We zullen bijvoorbeeld zelden een citytripje voor ons tweeën boeken. Er zijn met andere woorden weinig momenten waarop we echt maar met twee zijn. Behalve na half negen ’s avonds, wanneer de kinderen in bed liggen en we een welverdiende gin-tonic kunnen drinken. Dat is altijd zo’n moment om naar uit te kijken.

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

In tegenstelling tot in Het Lichaam van Coppens ben ik thuis heerlijk onavontuurlijk. Mijn kinderen zijn fervente kunstschaatsers en trainen vaak in het weekend, waardoor ik taxichauffeur kan spelen. Ik koester die momenten, ook die waarin ik samen met Monique in de zetel kan gaan zitten voor een goede serie. Daar leef ik voor.

Dat Belooft Voor Later, elke zaterdagavond om 20u25 bij VTM.
De fratsen van Staf op Instagram: via @staf_coppens