Stan Van Samang, die zijn eerste eigen programma bij VTM krijgt: “Het gaat pijn doen als het publiek dit niet kan smaken”

456

Hij was al een begenadigd zanger en acteur en is ook al een paar seizonen een vast jurylid in Belgium’s Got Talent. Maar een eigen tv-programma, dat is nieuw voor manusje-van-alles Stan Van Samang. In Studio Stan, vanaf dinsdag bij VTM, beleven gewone mensen hét muzikale avontuur van hun leven.

Sommige persoonlijke verhalen zijn zo sterk dat ze een eigen plaat verdienen. Met die gedachte host Stan Van Samang vanaf dinsdag zijn eerste eigen programma bij VTM. In Studio Stan krijgen gewone mensen een unieke kans om dé muzikale herinnering uit hun leven, voor zichzelf of voor anderen, te vereeuwigen op vinyl. Stuk voor stuk brengen ze een bijzonder verhaal mee naar de professionele opnamestudio middenin de Ardense bossen, waar ze de plaat van hun leven mogen opnemen. “Studio Stan is ontzettend eenvoudig en precies daarom zo geniaal. Ik mag mensen ontvangen die een geweldige boodschap of verhaal hebben, en daar een liedje bij willen opnemen. Geholpen door topproducers en -muzikanten zoals Kris Wauters, Jeroen Swinnen en Steve Willaert. Muziek gaat altijd over emoties. Soms heel klein, soms heel groot. Altijd zuiver en oprecht. Ik dien graag als luisterend oor voor wat al die mensen te vertellen hebben.”

Je eerste eigen tv-programma, hoe voelt dat?

Uiteraard vind ik dit allemaal bijzonder spannend. In het verleden heeft men mij al een paar keer gepolst of ik zin had om een programma te presenteren. Zin was er altijd wel, maar ik kon dat gewoonweg niet. Presenteren is een vak apart, en dat is niet mijn vak. Maar in Studio Stan ben ik meer een gastheer dan presentator. Toen ik het voorstel kreeg, dacht ik onmiddellijk: ja, dit is iets voor mij. Ik ken het reilen en zeilen van een muziekstudio, ik kan nogal goed luisteren en weet goed hoe ik mensen op hun gemak moet stellen. Eigenlijk mocht ik gewoon volledig mezelf zijn. Ik wist trouwens ook niet welke mensen die liedjes kwamen inzingen. Of waarom precies. Ik kon dus niks vragen wat ik niet mocht vragen. Ik kon eigenlijk geen dingen fout doen (lacht).

Smaakt dit naar meer?

Ik heb iedereen die in de studio is geweest, toch altijd met een flinke portie zenuwen, naar huis kunnen sturen met een wow-gevoel. Als dat je job is, mag je niet klagen. Ik vond het met andere woorden zo leuk dat ik nog honderd seizoenen van Studio Stan wil maken. Maar een vervolg hangt natuurlijk ook af van de kijkcijfers. En ik ga daar niet over liegen: daar ben ik wel zenuwachtig voor. Dit is mijn vuurdoop. Het gaat pijn doen als het publiek dit niet kan smaken. Gelukkig kan ik wel tegen kritiek. Ik heb nog al wel zaken gedaan in het verleden die niet zo goed onthaald werden. Als ik weet waarom, kan ik daar wel tegen.

Vanaf 13 september ben je ook te zien in het nieuwe seizoen van Belgium’s Got Talent. Daar ben je ondertussen een routinier.

Routinier zou ik mezelf niet noemen, maar het is ondertussen mijn derde seizoen als jurylid. Daar weet ik natuurlijk wat er op me afkomt. Je moet als jurylid soms hard kunnen zijn, en dat is wel lastig. De bagger die ik dan op Facebook over me heen krijg, moet ik erbij nemen. En die komt er ongetwijfeld weer aan binnenkort (lacht). Het is trouwens wel weer opmerkelijk wat voor talent er weer aan bod komt dit seizoen. Ik vraag me altijd af waar ze die mensen blijven halen.

En hoe zit het eigenlijk met je muziek? Had je een drukke muzikale zomer?

Voor het eerst in meer dan twaalf jaar heb ik een redelijk rustige zomer gekend. Ik ben zelfs twee keer bijna een week op vakantie getrokken. Lang geleden dat die mogelijkheid er nog eens in zat. In vergelijking met vorig jaar is het aantal optredens gehalveerd, wat dit keer heel goed uitkwam. Maar volgend jaar hoop ik weer het dubbele te spelen. Nu concentreer ik me weer op mijn theatertournee ‘Op de schoot’, waarmee ik nog tot januari door Vlaanderen trek. Het grote publiek merkt daar weinig van, omdat het geen Sportpaleizen zijn die je vult. Maar ik ga wel weer heel veel spelen. En nieuwe muziek maken. Ik schrijf dit najaar aan een nieuw album. Het wordt dus weer bijzonder druk.

Studio Stan, vanaf dinsdag 3 september om 20.35 uur bij VTM.